Franska jämställdhetsministern Marlene Schiappa var den som föreslog förbudet mot barnaga. Foto: TT/AP/Reuters

Frankrike förbjuder barnaga i ny lagtext

Uppdaterad
Publicerad

I november röstade det franska parlamentet för att förbjuda barnaga. Under torsdagen publicerades den nya lagtexten som ska genomdriva förbudet, rapporterar Ekot.

I år är det 40 år sedan Sverige var första land i världen att förbjuda barnaga. Nu är denna lagstiftning även ett faktum i Frankrike, något Ekot var först med att uppmärksamma.

Rätten att disciplinera barn genom fysiskt ”våld” har varit skyddad i fransk lag sedan början av 1800-talet, och det har länge funnits motstånd till ett förbud mot barnaga. Men efter att parlamentet i höstas röstat genom förslaget är det nu ett faktum.

Förbudet beskrivs som en symbolisk lag och förhoppningen är att den ska ändra mentaliteten i landet. Lagtexten kommer dessutom att läsas upp för brudpar vid vigselceremonier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.