Tysk poliskontroll på gränsen mellan Frankrike och Tyskland den 13 december 2018. Foto: Sebastian Gollnow/dpa/ AFP

Frankrike har gjort internationell efterlysning av misstänkte attentatsmannen i Strasbourg

Uppdaterad
Publicerad

Frankrike har skickat ut en internationell efterlysning på den 29-årige man som är misstänkt för att ha dödat tre personer och skadat över tio efter skjutningen på julmarknaden i Strasbourg på tisdagskvällen. Svensk säkerhetspolis säger att den i nuläget inte kan se något samband mellan den terrormisstänke som anhållits av svensk åklagare i dag och attacken i Strasbourg.

– Frankrike skickade i går ut en internationell efterlysning på den misstänkte gärningsmannen, både till alla Schengenländer och alla Interpol-länder, uppger Jonas Beltrame-Linné, pressekreterare på polisens nationella mediecenter.

Svensk säkerhetspolis säger att man i nuläget inte ser något samband mellan händelserna i dag då en svensk åklagare beslutat att anhålla en person misstänkt för förberedelse, alternativt stämpling till terroristbrott, och samtidigt ta in flera personer till förhör.

Tillslag i Västsverige

Säkerhetspolisen gjorde under torsdagsmorgonen insatser på flera platser i västra Sverige. Ingripandena genomfördes i samverkan med Polismyndigheten där Nationella operativa avdelningen lett arbetet.

Förberedelserna kring det misstänkta terroristbrottet har pågått under en tid och det finns internationella kopplingar, uppger Åklagarmyndigheten. Utredningen leds av Riksenheten för säkerhetsmål.

Säkerhetspolisen avböjer att kommentera fallet annat än i generella ord om informationsutbytet som sker mellan säkerhetstjänster i Europa.

– Vi har ett internationellt samarbete med andra länder i Europa där vi delar information och samverkar hela tiden Det är avgörande för att bekämpa terrorismen, säger Säkerhetspolisens pressekreterare Sofia Hellqvist till SVT Nyheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer