Foto: Adam Ihse/TT

Fribeloppet slopas ett halvår till

Uppdaterad
Publicerad

Fribeloppet inom studiemedelssystemet avskaffas ännu ett halvår enligt en överenskommelse mellan C, L och regeringen. Det rapporterar Sveriges Radio.

När pandemin tog fart under våren så togs beslutet om att fribeloppet för studenter som tar studiemedel skulle slopas. Anledningen var att studerande skulle kunna jobba extra inom vården utan att riskera att få minskat studiemedel.

Nu har regeringen och samarbetspartierna bestämt att fribeloppet ska slopas ett halvår till – fram till första juni 2021.

Coronapandemin

Liberalernas forskningspolitiska talesperson Maria Nilsson säger till Sveriges Radio att åtgärden är viktig för att kunna avlasta vårdpersonalen:

”Studenter spelar viktiga roller”

– Det är viktigt eftersom vi befinner oss i en akut situation och vi behöver alla händer som vi kan få i vården. Där spelar sjuksköterske- och läkarstudenter viktiga roller. Det är en extraordinär situation och vi måste göra allt vi kan för att få in fler i vården och det här är ju ett sätt.

Vad som händer med fribeloppet efter den första juni nästa år är än så länge oklart.

– Nu är det fram till sommaren, sen får vi se vad som händer med vaccin och så vidare, säger Maria Nilsson.

Att fribeloppet ska slopas under våren 2021 är något som även flera oppositionspartier har krävt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet