För Frida, som lever på sina konton och följare på nätet, blev det snabbt panikartat när hon insåg att hon tappat kontrollen över delar av sin försörjning men också sin digitala identitet. Foto: SVT

Frida Vega fick meddelande från vän – kastades ut från sina konton

Uppdaterad
Publicerad

Ett meddelande från en nära vän ledde till att bloggaren och fotografen Frida Vega tappade kontrollen över sin Facebook och mejl. – Jag fick verkligen panik och tyckte att det var jättejättejobbigt att inte veta, främst inte veta vad personerna hade för avsikt med att komma åt kontona.

Allt började en natt när Frida Vega låg hemma i sängen. Plötsligt fick hon ett meddelande från en vän som behövde låna hennes Dropbox-konto.

– Då vibrerade det i mobilen och jag fick upp en kod. Hon skriver samtidigt till mig i chatten och undrar vad det är för kod så att hon kan logga in. Då skriver jag den koden till henne.

SVT Dold – läckta lösenord

Det Frida Vega inte visste var att någon hade kommit över hennes väns lösenord på Facebook. Det var alltså någon annan hon egentligen chattade med.

– Det tar några minuter och jag börjar reflektera över varför hon bad om koden. Och då blir jag sen utkickad från min mejl och facebook och då börjar det inte kännas bra. Jag inser att jag har gett bort mina konton.

Sök i SVT Dolds databas: Har vi ditt lösenord?

”Kändes som ett inbrott hemma”

För Frida, som lever på sina konton och följare på nätet, blev det snabbt panikartat när hon insåg att hon tappat kontrollen över delar av sin försörjning men också sin digitala identitet. Vänner och affärskontakter var knutna till hennes konton.

– Jag har aldrig haft inbrott här, men jag kan tänka mig att det är så här det känns att få inbrott hemma. Man kommer hem och dörren står öppen och alla ens saker ligger på golvet. Den känslan att någon man inte känner har gått in i ens privata sfär och rört vid ens privata grejer, det känns verkligen som ett intrång, säger hon och fortsätter:

– Man har flera år av historik i sin mejl med massa bankuppgifter och liksom allt man någonsin gjort under tio år. Så det var väldigt jobbigt att tro att jag ska tappa alla konton online.

Lyckades få ta tillbaka kontrollen

Men så behövde det inte bli. Frida lyckades återfå kontrollen över sina konton då hon hade ytterligare mejlkonto som var kopplad till hennes facebook. På så sätt kunde hon återställa lösenorden och återigen få kontrollen över kontona. Nu jobbar hon på att det aldrig ska kunna hända igen.

– Jag försöker att ha skärpt säkerhet på de konton som är viktiga med till exempel tvåstegsverifiering. Att om en enhet vill logga in på ens konton så måste den ha redan ha tillgång till visa uppgifter och man måste bekräfta enheten för att logga in, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Dold – läckta lösenord

Mer i ämnet