Fridolin (MP) och Skyttedal (KD) i debatt om genuspedagogik

Uppdaterad
Publicerad

Efter att regeringen kommit med förslag på en ny läroplan i förskolan har kritik riktats mot vissa förslag gällande könsroller. I onsdagens Aktuellt debatterade utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) mot Sara Skyttedal (KD), om genus- och normkritiska perspektiv i förskolan.

I regeringens utbildningsplan skriver man att förskolan ska ha ett ansvar för att motverka könsmönster som begränsar barnens utveckling, val och lärande. Vidare har orden pojke och flicka strukits och ersatts med ”barn” i läroplanen.

Gustav Fridolin (MP) anser att det är självklart att man i förskolan ska vara vaksam över hur barn leker med varandra.

– Man ska ha koll på en lek där pojkar jagar pojkar, tar väldigt mycket plats och där flickorna inte får ta någon. Eller för den delen när pojkar alltid leker för sig och flickorna alltid för sig, säger Fridolin.

Kristdemokraterna har kritiserat förändringarna, och säger att mindre barngrupper prioriteras bort till förmån för ”genusflum”, vilket avfärdas av Fridolin.

– Det där jobbar man ju med på bra förskolor, det gör utbildade förskollärare varje dag. Det gör dem inte till prussiluskor utan till kompetenta medarbetare.

”Inget vetenskapligt stöd”

Enligt Sara Skyttedal, kristdemokratiskt kommunalråd och medlem i KD:s partistyrelse, så är förskolelekar inga större problem och inget som lärare ska gå in och ingripa i.

– Att man målar upp det som ett utan något vetenskapligt stöd löser inga problem. Det finns många andra problem i förskolorna som att man inte känner sig trygg som förälder att lämna sitt barn i förskolan för att det är för stora barngrupper, säger Skyttedal i Aktuellt.

Hänvisade till metoo

Fridolin lyfte metoo-uppropen och de olika beteenden bland män som dessa belyst.

– Dessa oacceptabla beteenden har accepterats över en längre tid. De har grundlagts när dessa män tidigare var pojkar och i förskolan. Någonstans är detta beteenden som grundlagts, vilket vi måste vara vaksamma över, säger han.

Skyttedal avfärdade Fridolins teori.

– Bakgrunden till att man gjorde de här förändringarna är att man beskrev det som ett problem att personalen visade för stor respekt för det enskilda barnets vilja. Man beskrev det också att det är ett problem att man bara jobbar med likabehandling, och inte har med ett genusperspektiv, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.