Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin. Foto: TT

Fridolin: Inte jag som petade Schlyter

Uppdaterad
Publicerad

”Det är riksdagsgruppen som fattat besluten. Jag sitter inte i riksdagsgruppen”. Det säger Gustav Fridolin om partibråket kring petningen av Carl Schlyter och Valter Mutt, till Dagens industri.

Språkröret Gustav Fridolin har pekats ut som den som låtit partipiskan vina när Carl Schlyter petats som ordförande i riksdagens EU-nämnd och Valter Mutt som utrikespolitisk talesperson. Båda röstade emot regeringens linje i frågan om ett värdlandsavtal med Nato nyligen och har även kritiserat partiledningens linje i andra frågor.

– Jag sitter inte i riksdagsgruppen. Men jag förstår att man känner sig besviken om man inte får sitta kvar på ett uppdrag som man trivs med för att någon annan har ett större förtroende i gruppen, säger Fridolin till Dagens industri.

Det är politikens villkor som alla måste acceptera, enligt språkröret.

– Man får inte alltid som man vill. Det tror jag vi alla behöver lära oss, säger han.

Gustav Fridolin, på besök i New York, vidhåller att det fortfarande är högt i tak i Miljöpartiet, men att han förstår om människor funderat över sitt val efter den senaste tidens turbulens. ”Vi ska återuppbygga förtroendet”, lovar han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

MP-krisen

Mer i ämnet