Hon tjänade mest i Sverige – på friskolan

Uppdaterad
Publicerad

Den som tjänade mest förra året gjorde sina pengar på friskolor. Det visar SVT:s genomgång av Skatteverkets uppgifter.

Barbara Bergström är grundare av Internationella Engelska skolan och toppar listan på dem som hade högst inkomst i Sverige inkomståret 2012. Hon tjänade 691 miljoner kronor.

Högt upp på listan finns som vanligt personer ur kända företagarfamiljer som äger jätteföretag med miljardvinster och verksamhet i hela världen, till exempel H & M.

Men den här gången är de som brukar ligga allra högst i topp omsprungna av Barbara Bergström, friskolekoncernen Internationella Engelska skolans grundare och styrelseordförande.

Betalar mest skatt

Barbara Bergströms styrelsearvode är blygsamt, 20.000 i månaden, men när hon sålde det mesta av koncernen till amerikanska riskkapitalister fick hon 691 miljoner i inkomst av kapital.

Därmed hade hon högst inkomst i landet under 2012. Hon betalade samtidigt mest i skatt – nämligen 207 miljoner kronor.

Engelska skolan har i dag 22 skolor och växer med två nya per år.

–  Omsättningen är på nära en miljard, säger Barbara Bergström.

Intressenter i kö

Hon berättar att det var många intressenter som stod i kö och lade höga bud.

– Jag sålde inte till dem som betalade mest, utan till dem som kändes mest ansvarsfulla, säger hon till SVT.

Man bör tillägga att det rör sig om ett engångsbelopp för ett företag som Barbara Bergström byggt upp under 20 års tid. Hon har fortfarande kvar cirka 25 procent av ägandet i friskolekoncernen.

– Först sålde jag allting och har betalat skatt i Sverige på hela den vinsten. Efter det har jag återinvesterat delar av min vinst i holdingbolaget som äger koncernen, säger hon till SVT.

Upplägget var ett önskemål från köparna, det amerikanska riskkapitalbolaget TA.

– Det var inget jag gjorde för att tjäna mer pengar på skolan, säger Barbara Bergström.

Familjen Persson

Familjen Persson, H & M-koncernens arvtagare och ägare, har de senaste åren funnits på flera av de högsta platserna på listan – ofta på första plats.

I dag får Stefan Perssons syster Liselott Tham nöja sig med andra platsen med en deklarerad inkomst på 560 miljoner kronor. Stefan Persson själv har trillat ner långt sedan han börjat ta ut det mesta av sina aktieutdelningar genom företag.

”Notch” på fjärdeplats

På tredje plats finns finansmannen Fredrik Lundberg som deklarerar för 406 miljoner kronor. 

På fjärde plats hittar vi i en uppstickare, nämligen Markus ”Notch” Persson som grundade företaget Mojang och utvecklade dataspelssuccén Minecraft. Han fick ihop 290 miljoner förra året.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar friskolor

Mer i ämnet