Fritzon: Ingen EU-lagstiftning om sociala pelaren

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna har varit drivande när det gäller den sociala pelaren. Men toppkandidaten Heléne Fritzon vill inte se att lagar stiftas på EU-nivå.
– Varken jag eller Stefan Löfven kommer rösta för gemensam lagstiftning om den sociala pelaren, säger hon i Toppkandidaterna.

– Det står tydligt i den sociala pelaren att varje medlemsstat beslutar och med den utgångspunkten går vi in i arbetet med sociala rättigheter, säger Heléne Fritzon.

Den sociala pelaren är en avsiktsförklaring om ökade sociala rättigheter för EU-medborgarna. Det handlar bland annat om rätt till utbildning och annat som ska förbättra livsvillkoren. Men Heléne Fritzon vill inte att lagar om detta stiftas på EU-nivå.

– Egentligen följer det samma princip som i Sverige, att besluten ska fattas så nära medborgarna som möjligt. Jag är en varm anhängare av de lokala självstyret.

Men risken finns att många länder kan strunta i det om det inte är tvingande?

– Därför är det viktigt att EU driver på. En viktig del av den sociala pelaren är ett påverkansarbete, att vi ska se att EU blir starkare tillsammans om vi stärker medborgarnas sociala rättigheter, säger Heléne Fritzon

Hon tror också att fler länder kommer att gå i den riktningen.

– Sociala rättigheter är grundläggande för att löntagare ska känna sig trygga och att företagen ska gå bra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

EU-valet 2019

Mer i ämnet