Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fryshusets vd om hur unga barn rekryteras, eller ”insocialiseras”, till våldsam kriminalitet. Foto: SVT/TT

Fryshusets vd om rekryteringen av barn: ”En insocialisering – de är offer”

Uppdaterad
Publicerad

Johan Oljeqvist, vd på Fryshuset i Stockholm som bland annat arbetar med avhopparverksamhet, liknar gängens rekrytering av barn vid grooming.

– Det här är barn som är offer. De hamnar i kriminella miljöer som offer, de är inte förövare.

Det skapas en relation, en slags insocialisering. Så beskriver Johan Oljeqvist processen när ett barn rekryteras in i gängen – det han liknar vid grooming.

Enligt Johan Oljeqvist är det vanligt att tänka att det som är inblandade i skjutningarna är tungt kriminella vuxna män, men många av de som skjuter och skjuts är under 20 år – och många av dem barn.

– Då funkar inte de arbetssätt som vi haft tidigare, utan vi behöver betrakta dem som barn och använda metoder som man gör när man ska skydda barn.

Men den här insocialiseringen- innebär den verkligen till att man kan gå till att bli en mördare?

– Vår erfarenhet är att de flesta – om inte alla – som skjuter en person har droger i kroppen som hämmar empatin. De flesta människor klarar inte av att begå sådana här brott annars, säger Johan Oljeqvist och fortsätter:

– Barns kognitiva förmåga är inte sådan att konsekvenser och impulser fungerar likadant som för en vuxen, utan det går ganska snabbt från en impuls till att man står och finner sig själv göra något.

Hör mer från Fryshusets vd i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.