Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s Diamant Salihu om skjutningarna: ”I andra länder i Europa tillåter man inte det här” Foto: SVT

Diamant Salihu om skjutningarna: ”Saknas strukturer – brutala våldet snabb karriär”

Publicerad

Att det skjuts mer i Sverige än övriga Europa kan bero på att det saknas tydliga strukturer inom den gängkriminella miljön. Det säger SVT:s kriminalreporter Diamant Salihu.

– På grund av att det saknas äldre ledare så är den snabbaste karriären för barn som rekryteras av andra barn att ta till det här brutala våldet.

Den gångna helgen har varit våldsam på flera platser i stockholmsområdet. På lördagen sköts två personer till döds i Farsta i södra Stockholm, och ytterligare två skadades.

Vid 22-tiden dagen före skedde skjutningar i både Jordbro och Solna, och tre personer skadades.

Inget annat jämförbart land i Europa har lika stor problematik med skjutningar som Sverige. Enligt SVT:s kriminalreporter Diamant Salihu kan det bero på att det saknas tydliga strukturer inom gängen, och att många av de gängkriminella är unga.

– Många andra länder i Europa har mer maffiastrukturer som kontrollerar narkotikamarknaden. Och då tillåter man inte att man gör på det här sättet. Det orsakar uppmärksamhet och är dåligt för affärerna.

Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.