Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Professor Felipe Estrada Dörner vid Stockholms universitet säger att situationen i Stockholm är exceptionell. Foto: SVT

Professorn: Trots exceptionell våldssituation är Stockholm ändå tryggt

Uppdaterad
Publicerad

Senaste veckorna har det varit flera dödliga våldsdåd i Stockholmsområdet. Situationen är exceptionell, säger professor i kriminologi Felipe Estrada Dörner. Men samtidigt påpekar han att Stockholm är en av världens tryggaste platser. Hör mer i video ovan.

På dryga två veckor har tre femtonåringar dödats på öppen gata. Två knivskars till döds, den tredje sköts till döds i masskjutningen i Farsta i helgen. I Farsta dog också en man i 45-årsåldern samtidigt som två andra blev skottskadade.

I slutet på maj var det öppen skottlossning i Hagalunds centrum i Solna en tisdagseftermiddag. En person dog. I fredags kväll skedde skjutningar i både Jordbro och Solna, tre personer skadades.

Våldsvågen i Stockholm

Alexander Ojanne (S), socialborgarråd i Stockholms stad, säger att han förstår om folk är oroliga. Hör honom i videon nedanför.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Susanna Forssblad/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Stockholm

Mer i ämnet