Försvarets Radioanstalt på Lovön utanför Stockholm. Foto: Christine Olsson/TT

Flera gripna utanför FRA – tog bilder på skyddsobjektet

Uppdaterad
Publicerad

Fyra personer hölls kvar av vakter efter att de ska ha fotat utanför Försvarets Radioanstalt (FRA). Samtliga släpptes senare.

– Det mesta tyder på att de inte riktigt visst var de har befunnit sig, säger Peter Asp, vakthavande befäl vid Stockholmspolisen.

Enligt uppgifter till Aftonbladet har personerna setts fotografera utanför huvudkontoret på Lovön väster om Stockholm under söndagskvällen. Vakterna ska ha sett dem och hållit kvar dem i väntan på polisen. Deras fotoutrustning beslagtogs inledningsvis.

Polisen bekräftar uppgifterna. Efter att polisen varit på platsen släpptes personerna.

– Skyddsvakter har ingripit enligt praxis och lagtexten och överlämnat dem till polisen och beslagtagit kamerautrustning. Efter identifiering så har fotografen släppts, säger säger Peter Asp, vakthavande befäl vid Stockholmspolisen.

”De visste inte”

Enligt polisen finns det ingenting som tyder på att personerna medvetet har begått något brott.

– Det rörde sig antagligen om ett reklamuppdrag där de var oaktsamma och fotograferade delar av området. Tre andra personer på platsen var fotomodeller, säger Peter Asp till TT.

FRA arbetar bland annat med hemlig signalspaning. Det är klassat som ett skyddsobjekt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.