Fyra pojkar åtalas för mord

Publicerad

Åtal väcktes i dag mot de 16-åriga pojkar som är misstänkta för att i oktober ha slagit och sparkat ihjäl en annan 16-årig pojke utanför en festlokal på Kungsholmen i Stockholm.

Fyra pojkar åtalas för mord, alterna- tivt grov misshandel och vållande till annans död. En femte pojke åtalas för misshandel och anstiftan genom att ha uppmanat de andra att angripa.

En åtalad sitter häktad, två är på ungdomshem och två på fri fot. En av de fyra mordåtalade har erkänt att han vid ett tillfälle sparkat 16-åringen, men inte i huvudet. De övriga nekar.

Delat ansvar
Åklagaren kan inte bevisa exakt vem som har gjort vad, men menar att alla fyra delar ansvaret för 16-åringens död.

-Jag kan bevisa att han har fått ett visst antal sparkar, bland annat i huvudet, och att han har avlidit av de skadorna, säger kammaråklagare Jens Nilsson.

Som bevisning har åklagaren förhör med sammanlagt 14 vittnen. Det finns också teknisk bevisning. En av de åtalade har blod på sina ena sko, en annan har blod på sin rock.

”Besvärligt resa”
De åtalades advokater har reagerat både över att deras klienter anklagas för mord och över att åklagaren inte specificerar vem som gjort vad.

-Var och en ska bära sitt ansvar. Det finns ingenting som tyder på att det här skulle vara kollektivt överenskommet. Jag tror att åklagaren kommer att få en besvärlig resa med att bevisa att de ska bära ett kollektivt ansvar, säger en av de åtalades försvarare Leif Silbersky.

Rättegången inleds på fredag i nästa vecka och väntas pågå i fem dagar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer