Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Då ökar risken för ryggproblem: ”Som att trycka på en hamburgare så att fyllningen åker ut” Foto: Matilda Sandberg/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Fysioterapeuten Terese Rehn svarade på dina frågor

Uppdaterad
Publicerad

Har du ryggproblem? Ont i nacken? Svårt att röra dig? Här kan du läsa hela chatten med fysioterapeuten Terese Rehn.

Ryggens uppbyggnad och funktion

Inflammation i knät

Vad beror benkramp på?

Fysioterapeutens tips vid kramp

Resa sig från golvet när ena benet inte går att böja

Läkare och fysioterapeut analyserar Mannes ryggproblem

Fysioterapeutens övningar för ryggbesvär

TWTL-övning för bröstryggen

Pull apart och pilbåge med gummiband

Ont på en punkt på ryggraden

Bli frisk från kotkompression

Gymövningar för rullstolsanvändare

Farligt att knäcka fingarna?

SVT rapporterade · Läs chatten med fysioterapeuten Terese Rehn

Pinnat inlägg

Vi har fått uppgifter om att vissa har problem med att skicka in en fråga via vårt frågeformulär. Om den här länken inte fungerar för dig kan du istället skriva ett mejl till fragadoktorn@svt.se.

Stort tack för alla frågor ikväll! Vilket engagemang!

Tack också till Terese Rehn för alla bra svar. Alla frågor hinner tyvärr inte få svar, men läs gärna igenom chatten och se om din/eller en liknande fråga fått svar under kvällen.

Terese övningar för bröstryggen hittar du här

AnnaKarin • Har börjat få en hallux vallus ( eller vad det heter ) på en fot . Ont , spec efter långa arbetsdagar. När behöver man operera ? Hur lång konvalescens? Jobbar stående i butik .

Jag skulle börja med att se över skor/sulor så att du inte har ogynsnamt tryck på tån

Kiwi • Hej
Har fått artros i bägge fötterna den vänstra är mest besvärlig. Stel i fötterna. Får medicin mot inflammationen men får endast ta dem i 7 dgr. Hjälper men sen kommer värken smygande igen. Kan jag träna mina fötter mot stelheten o minska värken. Går mkt med min hund.

Jag skulle tipsa om att söka upp en ortopedtekniker / någon som är duktig på skor och sulor och se över så att du har rätt och bra på fötterna - det kan förhoppningsvis lindra något.

Inger E • Jag frågar igen: vad händer med en besvärlig kotkompression, när man dessutom nu har ramlat och drabbats av en fraktur i bäckenet och flera i armen/axeln, så man fått en ny axel-led inopererad ( i torsdags). Nu kan min man varken stå, gå eller träna. Förvärras kotkompressionen nu?

Oj vad besvärligt för honom! Svårt att svara på då jag inte vet hur länge sedan hans kotkompression var. Jag hoppas att han kan få stöd och hjälp av en lokal fysioterapeut då det sannolikt krävs insatser och uppföljning över tid för honom.

Thea • Hej. Jag har ont i mina hälar när jag springer och tränar mycket fotboll. Vad ska jag göra för att inte få ont. / Thea 9 år.

Hej! Det är vanligt att barn som växer mycket får ont i s.k. tillväxtzooner. Just hälarna är en sådan. Prova att lägga in ett par geleaktiva kilar/hälinlägg. Finns att köpa på apotek/webbshop. Det avlastar hälen. Du kan även testa att alltid ha inneskor/tofflor, alltså att du inte går barfota/strumpor när du är inne och hemma. Jag hoppas att det ska kännas bättre för dig!

Agneta • Hej jag försökte göra YWTL. Jag fick som nervkläm på insidan av armbågen vid W. Hur får man loss ev nerv? 🙄

Nämen det var ju olyckligt! Prova att sträcka-böja på armen upprepade tillfällen, massera lite lätt på insidan och låt armbågen sedan vila. Jag hoppas att det ska kännas bättre efter ett tag. Prova gärna att göra YWTL vid något annat tillfälle, så hoppas jag att kvällens nervinklämning bara var en olycklig tillfällighet..

Ninna • Besvär med ond rygg periodvis. Bröstryggen, blir som kramp, känns bättre om jag ligger ner på värmedynan, och slappnar av. Hört talas om triggerpunkter, vad är det?

Jag brukar förklara triggerpunkter som en ond punkt i en muskel. Men du skulle behöva hjälp att se över varför din bröstrygg hamnar i kramp. Om du är svag i musklerna mellan skulderbladen, om du har låsningar i bröstryggen eller om du sitter fel/bristande ergonomi.

Helena • Hej, har fallit i trappen och slog i skinkan. Har ont nu i vänster höft, bäcken framtill på något konstigt sätt. Hur kan jag träna bäst, älskar promenader men får ont efteråt.

Beror på hur länge sedan du föll. Och om du är undersökt? Röntgad? Prova att byta ut promenaderna under en period, kanske motionscykel eller vattenträning om du har tillgång till det? Testa sedan att gå en kortare promenad och se hur kroppen reagerar. Om det går bra så kan du öka allt eftersom.

Annki • Har knäprotes i båda mina knän. Hur kan jag stärka mina lårmuskler utan att gå på gym?

Börja med enklare egen-kropps-övningar. T.ex uppresning från stol 15st x 3set. När det känns för enkeln kan du prova att göra samma rörelse fast utan stol, kallas då för benböj/knäböj. Du kan även införskaffa viktmanchetter eller gummiband som man kan använda hemma och med hjälp av dessa få bra styrketräning hemma.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fråga doktorn

Mer i ämnet