Den med äldre, ofullständiga betyg som vill plugga upp dem kan bli tvungen att läsa om flera kurser Foto: Anders Wiklund/TT

Gamla betyg blir värdelösa – många får läsa om flera hundra poäng

Publicerad

En regeländring som skjutits upp i flera omgångar kommer till sist träda i kraft i juli i år. De som gått ut gymnasiet innan 2013 utan kompletta betyg kommer nu bli tvungna att läsa om många hundra poäng mer än tidigare, eftersom de kurser de klarat av kan bli värdelösa.

Det slutbetyg som tidigare var betygsdokumentet från gymnasieskolan har ersatts av en gymnasieexamen. Trots det har komvux sedan dess haft möjlighet att utfärda nya slutbetyg, för dem som velat komplettera sina gymnasiebetyg i efterhand.

Den möjligheten har förlängts i två omgångar, men försvinner nu till sommaren. Från och med första juli måste den som vill läsa upp sina betyg läsa till en gymnasieexamen.

Inte säkert att gamla kurser kan tillgodoräknas

Sedan 2012 har utbildningarna strukturerats om, och det är inte säkert att den som fått godkänt betyg i flera kurser under gymnasiet kan tillgodoräkna sig dem under det nya systemet. Det krävs att den gamla kursen har en direkt motsvarighet i det nya systemet.

Effekten för den som har ofullständiga betyg från det gamla systemet, är att den blir tvungen att läsa betydligt fler poäng än tidigare för att få fullständiga betyg.

Regeländringen har fått kritik, men Utbildningminister Anna Ekström säger till P3 nyheter att det funnits tid att läsa upp betygen innan den träder i kraft.

– Nu har det gått hela åtta år sedan den här regeln infördes, så det har funnits tid för de som har gamla poäng att se till att de kommer in i en ny examen. Om man har gamla poäng som inte går att föra in i en examen automatiskt tycker jag att man ska söka upp studie- och yrkesvägledningen i kommunen och se om det går att göra en validering eller prövning, säger utbildningsminister Anna Ekström till P3 nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.