Charlotta Friborg, programchef och ansvarig utgivare, SVT Riksnyheter. Foto: Stina Stjernkvist/ SVT

Gärna ett stort avslöjande – men basen är journalistiskt grundarbete

Uppdaterad
Publicerad

För ett år sedan startades SVT Nyheters dygnet runt-bevakning av coronapandemin på svt.se. Hittills har artikeln cirka 144 miljoner besök och varje dag blir det 250 000 fler. Det visar att behovet av rak, saklig och snabb rapportering är stort.

För ett år sedan började vi ana att pandemin inte var en vanlig nyhetsstory. Det som hände, framför allt under den dramatiska våren, vände upp och ner på allas vår föreställningsvärld. Behovet av rak, snabb och saklig nyhetsrapportering växer med omfattningen av en kris.

Dygnet runt i ett års tid har vi rapporterat om senaste nytt. Våra datajournalister har gjort det möjligt för var och en att jämföra smittläge och dödstal i Sverige och världen. Det har kommit in tiotusentals frågor från publiken och allt detta visar på behovet av saklig journalistik. SVT Nyheter har inte varit ensamma om direktrapportering, vi har flera skickliga kolleger på andra redaktioner, vill jag tillägga.

Nyhetsbloggen

Faktakollar och bakgrundssamtal

Basen i allt journalistiskt arbete är det enträgna och kanske inte alltid så glamorösa grundarbetet. Det är faktakollar och bakgrundssamtal. Det är att intervjua människor och lyssna på hur strategier faktiskt fungerar i verkligheten. Det är att i ett helt år hålla igång en direktrapportering på svt.se. Vi har under året sett granskande och avslöjande journalistik som säkert kommer att bli prisbelönta. Några av dem har SVT Nyheter gjort.

Listan över avslöjanden lång

SVT kunde i våras avslöja hur våra äldreboenden drabbats av pandemin – och kunde sätta konkreta siffror på den stora överdödlighet som sekretessbelagts av kommuner och andra myndigheter. SVT Nyheter Skåne var först med att avslöja ministern som gick på mellandagsrea, trots hans tydliga uttalanden om det olämpliga i att befinna sig i köpcentrum.

Eskilstuna-Kuriren kunde i våras avslöja hur regionen och kommunerna försökte kringgå offentlighetsprincipen för att slippa berätta om hur utbredd smittspridningen var på äldreboenden.

Journalisten Emanuel Karlsten har på sin egen sajt gjort flera avslöjanden, exempelvis att den tidigare statsepidemiologen Johan Giesecke skickat fakturor till Folkhälsomyndigheten när han medverkat i medier. För sitt arbete med pandemibevakningen vann Emanuel Karlsten välförtjänt Stora journalistpriset. Listan kan göras lång.

Lärt oss mycket under året

Granskande och avslöjande brukar lyftas fram som journalistikens viktigaste uppdrag. Och det är sant. Det är när makten blir granskad och avslöjad som det blir tydligt att vi journalister kan minska maktmissbruk och svågerpolitik. Det är avslöjanden som vinner Guldspadar och Stora journalistpriser.

Men i dag, när SVT:s direktrapportering har pågått dygnet runt i 365 dagar vill jag lyfta på hatten för det enträgna journalistiska grundarbetet som pågår hos oss på SVT Nyheter såväl som på lokaltidningar, kvällstidningar, radioprogram, storstadsredaktioner och av frilansande journalister utan den stora redaktionens resurser. Vi har alla lärt oss mycket under året och somligt hade säkert kunnat vara bättre. Det tål ändå att sägas: utan journalistiken hade invånarna varit bra mycket sämre informerade och åtskilliga missförhållanden hade aldrig blivit upptäckta.

En kort stund sträcker vi på oss och tittar tillbaka på allt hårt arbete. Sedan kavlar vi upp ärmarna och fortsätter jobba.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet