Julia Tuvesson bloggar om vegetarisk mat. Foto: Privat

5 tips på vegetarisk julmat – helt utan pekpinnar

Uppdaterad
Publicerad

Sonen har blivit vegan, syrran vill äta vegetariskt och farmor vill inte äta för mycket kött.

Ett dilemma för många under julen. Lösningen?

– Laga inte två olika julbord utan laga rätter som alla vill äta, säger Julia Tuvesson, bloggare om grön mat.

Panpizza och O´boy. Typisk 90-tals mat enligt Julia Tuvesson, och även kosten hon åt innan hon slog om och blev en populär grön matbloggare.

– Jag kunde inte ens följa recept och försökte jag laga kött blev det ändå inte gott. Därför började jag laga vegetarisk mat, säger hon till SVT Nyheter.

För den som känner sig osäker kring vegetarisk julmat har Julia fem säkra tips:

1. Komplicera det inte:

– Gör det inte för svårt, man måste inte åka och köpa specialmjöl för att göra en egen vegansk julskinka, utan håll dig till ingredienser du känner till.

2. Kombinera med nostalgi:

– Man tänka på vad som är typiska julsmaker och applicera dem på den gröna julmaten. Exempelvis saffran, kål och senap.  

3. Se det inte som ”bara” tillbehör:

– Vegetarisk mat kan också vara fet och salt. I Janssons frestelse så är ansjovisen salt, den går att byta ut till karamelliserad lök eller fetaost. Istället för gravad lax kan man använda avokado med citron och dill, då får man den gravade och feta känslan. 

4. Fråga dina gäster:

– Ta inte på dig för mycket, fråga dina gäster vad de gillar och nu under december finns det jättemycket tips på alla vegetariska matbloggar. Både avancerad julmat och enkla rätter.

5. Utnyttja ett välsorterat sortiment: 

– I affärerna finns det jättebra vegetariska alternativ som tångrom och vegetarisk pastej som brukar gå att hitta på samma hylla som den vanliga.   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.