Foto: SVT/TT

Gigantiska militärövningen väcker debatt

Uppdaterad
Publicerad

En av världens största militära flygövningar – Arctic Challenge Exercise – startade i dag över de nordliga delarna av Sverige, Norge och Finland. Tusentals personer och mer än 100 flygplan från nio olika länder deltar. Kritiker anser att övningen innebär ett svenskt närmande till Nato.

Efter drygt ett års förberedelser har flygövningen, kallad ACE 15, nu startat. Den kommer att pågå ända till den 4 juni. Sverige, Finland och Norge är arrangörer och som mest kommer 90 stridsflygplan att vara i luften samtidigt.

Nordiskt samarbete

Varje vardag genomförs två flygpass: På förmiddagarna med separata övningar i respektive land, på eftermiddagarna med en gemensam stridsövning i svenskt, norskt och finskt luftrum. Under förra veckan började materiel och personal att anlända till flottiljen i Luleå. Bland annat USA:s F-16 Fighting Falcon och Storbritanniens Hawk 2000.

– Det är många inblandade men alla är inte på samma ställe och alla har inte samma uppgift, säger Louise Levin, informationschef på Norrbottens flygflottilj.

Kritik mot Nato-koppling

ACE 2015 sker inom ramen för det nordiska samarbetet mellan Sverige, Finland och Norge och genomförs för andra gången. Samtidigt har övningen kritiserats för att vara ett led i ett närmande till Nato. På SVT Opinion uppmanar i dag Sven Hirdman, diplomat och tidigare Sveriges ambassadör i Moskva, regeringen  att ”hämta inspiration från Olof Palme i stället för att leka krig med Nato i Nordeuropa”.

DN Debatt skrev i april en rad namnkunniga kulturarbetare att det är en krigsövning som leder till ökad militarisering.  Även Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt har formulerat kritik som går ut på att övningen skulle utnyttja Norrland som ett militärt övningsfält och den starka kopplingen till försvarsalliansen Nato.

– Då går vi miste om de fördelar som alliansfriheten ger oss; en självständig röst i utrikespolitiken och möjligheten att verka för fred och nedrustning. Nato är en kärnvapenallians och vi vill inte ha några kärnvapen, sade Sjöstedt till SVT i förra veckan.

Direkt efteråt: Marinövning

Den 5 juni, dagen efter att ACE 15 avslutas, inleds Baltops 2015 på svenskt, polskt samt internationellt vatten i Östersjön. Det är en återkommande multinationell övning som leds av USA tillsammans med Nato. I år deltar över 4500 personer och närmare tvåhundra fartyg, flygplan samt helikoptrar från 17 nationer.

Arrangeras av Sverige, Norge och Finland. Övriga deltagande länder är Schweiz, Storbritannien, Frankrike, Tyskland, USA och Nederländerna. Övningsområdet sträcker sig från Treriksröset i norr till Lycksele i söder. 115 flygplan och 3 600 personer, varav 2000 är övande, deltar.

Förutom Jas 39 Gripen deltar Sverige med ett ledningsflygplan och ett tankerflygplan. Finland deltar med F-18 Hornet, Norge med F-16 Fighting Falcon.

USA deltar med F-16 Fighting Falcon, Nato med två Awacs-flygplan, Awacs står för Airborne Warning And Control System.

Schweiz med F-18 Hornet, Storbritannien med Hawk 2000, Tornado samt tankerflyg och störflygplan. Frankrike med Mirage 2000. Tyskland med Eurofighter samt tankerflyg och störflygplan. Nederländerna med ett tankerflyg.

Källa: Försvaret

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer