Foto: SVT/TT

NATO övar över Norrland

Uppdaterad
Publicerad

Större delen av övre Norrland blir skådeplats för Arctic Challenge Exercise – världens största flygövning i år. Det civila flyget kommer att påverkas när nio länder, bland annat flera från NATO, håller militärövning.

Arctic Challenge Exercise pågår mellan 25 maj och 4 juni, nio länder deltar och som mest är mer än 100 flygplan i luften samtidigt. 

Under ett par timmar på morgnarna och några timmar mitt på dagen kommer luftrummet inom övningsområdet att vara avlyst för allt flyg som inte deltar i Arctic Challenge Exercise (ACE) 15. Det civila trafikflyget påverkas genom att vissa turer i inlandet måste förskjutas. 

– Det är ett par förbindelser norrut per dag, mellan Lycksele och Arvidsjaur, som får flyttas ungefär en halvtimme, säger Lennart Näslund, flygplatschef i Lycksele.

I Norrbotten kommer trafiken till de civila flygplatserna i Arvidsjaur, Gällivare, Kiruna och Pajala påverkas.​

Ambulanstransport påverkas inte

För akuta flygningar med ambulanshelikoptern gäller inga inskränkningar, enligt övningsledningen. 

– Såna behov har högsta prioritet. Om det behövs öppnar vi korridorer för ambulansflyget, eller också blåser vi av övningen om det gäller akuta transporter för att rädda liv, säger Jörgen Olsson vid F21 i Luleå. Han är övningsledare för den svenska delen av ACE 15.

Stort övningsområde

Övningsområdet sträcker sig från Treriksröset i norr till en linje Hemavan-Storuman-Lycksele i söder. Sverige, Finland och Norge står tillsammans för värdskapet. Övriga deltagande länder är USA –  genom US Air Force Europe – Tyskland, Nederländerna,  Frankrike, Schweiz och Storbritannien. De fingerade luftstriderna kommer att ledas av NATO, med Bodö som bas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer