Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Iva-personalen har fått semester som planerat Foto: Björn Larsson Rosvall /TT, SVT

Glädjebeskedet: Iva-personalen har fått semester som planerat

Uppdaterad
Publicerad

I fem av Sveriges största regioner har personalen på iva fått fyra veckors sammanhållen semester, visar SVT:s kartläggning.

– Det är ungefär som en ”vanlig” sommar, säger Nina Widfeldt, beredskapsöverläkare i Västra Götalandsregionen.

I Region Stockholm, Skåne, Uppsala och Östergötland samt i Västra Götalandsregionen har iva-personalen fått sin semester som planerat i sommar. Det är samtliga av de fem tillfrågade regionerna.

I våras var det osäkert om sjukhusen skulle klara av trycket av coronapandemin och vaccineringen under sommarperioden, och att alla skulle få sin semester som planerat. Men de farhågorna har inte förverkligats för personalen i intensivvården i de fem folkrika regionerna.

Hanterbart läge

– I början av sommaren var belastningen väldigt hård, men från midsommar har situationen normaliserats och idag är det hanterbart. Det är ungefär som en vanlig sommar, säger Nina Widfeldt, beredskapsöverläkare i Västra Götalandsregionen.

På vuxeniva i Västra Götalandsregionen har alla som velat kunnat ta ut fyra veckors sammanhängande semester. Innan sommaren fick personalen valet att bara ta ut tre veckor i sommar, mot en ekonomisk kompensation på 16 000 kronor.

– Några tog den chansen. Det underlättar ju för bemanningen under sommaren, säger Nina Widfeldt.

”Enstaka covidpatienter”

Region Stockholm har än så länge ingen överblick över semesterläget, men tre av de största sjukhusen i regionen, Danderyds sjukhus, Karolinska universitetssjukhuset och Södersjukhuset, har lyckats tillgodose semesterönskemålen.

”Vi har tillräckligt med vårdplatser och medarbetare för att ta hand om de patienter som kommer till oss med behov av högre vård. Vi har några enstaka patienter med covid-19 på iva” skriver Sanaz Shafiei, tf verksamhetschef Anestesti och intensivvård på Danderyds sjukhus i ett mail till SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet