Foto: TT

EU: Glögg-rapportering felaktig

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter och flera andra medier har i flera dagar rapporterat om att nya EU-regler kan drastiskt ändra den svenska glöggmarknaden. Men enligt EU:s representation i Sverige är dessa uppgifter direkt felaktiga.

– Vi är förvånade över de senaste dagarnas felaktiga rapportering kring glöggen, säger Johan Wullt som är presschef för EU-kommissionens representation i Sverige.

SVT Nyheter har tidigare rapporterat att EU lanserat ett nytt hårdare regelverk – att alla varianter av jul-drycken som innehåller whisky eller rom skulle inte få kallas glögg längre.

Men detta är direkt fel, enligt Johan Wullt.

– Begreppet ”glögg” nämns varken i förordningen eller någon annanstans i EU-lagstiftningen och är alltså inget skyddat begrepp.

Inte förändrats sedan vi gick med i EU

Den förordning Wullt nämner är EEG nr 1601/91, och uppdateringen av den är vad som skapade missförståndet för flera svenska medier. Men enligt Wullt har uppdateringen av förordningen ingen påverkan på definitionen av varken glögg, vinglögg eller starkvinsglögg.

– Orden ”vinglögg” och ”starkvinsglögg” nämns visserligen i förordningen men definitionen av dem har inte förändrats sedan vi gick med i EU 1995. Det är fortfarande möjligt att tillsätta alkohol från olika typer av destillat i starkvinsglöggen.

Ingen skillnad för konsumenten

Vad blir den konkreta (om någon) skillnaden för svenska konsumenter som vill handla glögg på systemet?

– Ingen skillnad alls. I det här fallet handlar det om mytbildning som har resulterat i felaktig rapportering. Om vi vill värna om vårt EU samarbete är det viktigt att vi grundar vår uppfattning om EU på korrekta fakta och korrigerar felaktigheter, säger Wullt.

Han tillägger att han inte har någon aning om var uppgifterna om att glögg spetsat med whisky och rom inte skulle få kallas för glögg kom ifrån.

Felaktig rapportering

SVT Nyheters tidigare rapportering om glöggen har alltså varit felaktig. Frågan är mer komplex än vad vi tidigare erfarit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.