Enligt prognosen blir det gott om jordgubbar till midsommar i år. Foto: NTB scanpix/TT

God prognos för svenska jordgubbar

Publicerad

Värmeböljan har satt fart på jordgubbarna. Säsongens första, odlade i tunnlar, kan redan skördas och snart mognar också frilandsgubbarna.

Fortfarande för ett par veckor sedan låg jordgubbarna efter i utvecklingen med ett par veckor. Men sedan värmen kom har det gått snabbt, och till sommaren ser prognosen god ut för att de inhemska bären ska räcka till åt alla.

– Det är inte rekordtidigt utan lite senare än vanligt, men skörden håller på och jobbar i kapp. Vi har haft en ovanligt lång värmeperiod nu, till skillnad mot förra sommaren då blommorna frös bort och odlingarna aldrig hämtade sig. Den bilden ser vi inte alls i år, vi har inga frostskador och en fin utveckling, kanske lite för varmt, säger bärrådgivare Magnus Engstedt på Bärfrämjandet.

Kan plockas redan nästa vecka

De som odlar jordgubbar i tunnlar i södra Sverige kommer att kunna plocka rejält i nästa vecka, och till veckan därpå kommer frilandsgubbarna, lyder hans prognos.

– Det blir gott om jordgubbar, det kommer finnas stora kvantiteter till midsommar i alla fall. Importen blir överflödig, säger Magnus Engstedt.

Bra prognos hela säsongen

Också för resten av säsongen ser prognosen bra ut. Många olika odlingssystem och jordgubbssorter, liksom den geografiska spridningen, borgar för tillgång hela säsongen.

– Den här långvariga värmen tenderar att spridningen komprimeras lite grann. De senare sorterna kommer lite tidigare, det blir konsekvensen. Värmen är ju ganska unik, säger Magnus Engstedt.

Vädret kan också ändras snabbt, och några veckor senare kan läget för jordgubbarna se annorlunda ut, påpekar han.

Fakta: Fem vanligaste jordgubbssorterna

Visa

1. Honeoye: tidig amerikansk sort, döpt efter en indianprinsessa. Har varit den mest odlade i Sverige ganska länge. Frisk smak. Har ersatts av Rumba hos många odlare.

2. Rumba: tidig sort med stora, saftiga och hjärtformade bär med sötsyrlig smak.

3. Sonata: mellantidig och pålitlig sort som är söt, fin och ganska ljus i färgen.

4. Salsa: ytterligare någon vecka senare. Frisk smak, ganska ljusa bär.

5. Malwina: sen, engelsk sort. Man kan driva en tidigare skörd med fiberduk, medan halmlager tidigt på året ger en senare skörd. Mycket söt smak.

Källa. Bärfrämjandet m.fl.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer