Sajt JK-anmäls – publicerade hemliga uppgifter

Uppdaterad
Publicerad

Har grannen fällts för våldtäkt? Hur många dömda finns på gatan där du bor?

Nu öppnas en kontroversiell internettjänst där privatpersoner kan söka efter och ladda ned domar.

Förutom att söka på namn eller personnummer kan användaren på en karta titta på en specifik gatuadress eller område. Alla domar är utsatta som röda prickar. Domarna kan sedan laddas hem i sin helhet mot en kostnad.

Enligt Aftonbladet uppstod problem direkt när sajten lanserades. En man rapporterade att hans skyddade uppgifter hade lagts ut. Lexbase har nu anmälts till Justitiekanslern (JK).

Databas med domar

– Jag tror att affärsidén är död. Det låter som den strider mot personuppgiftslagen och kommer att tas ned, säger Mårten Schultz, professor i civilrätt.

Men Pontus Ljunggren, advokat och talesperson för tjänsten Lexbase, tror att sajten ligger i linje med det samhälle vi vill ha i Sverige:

– Den bärande idén i offentlighetsprincipen är att offentlighet är av godo. Vi gör bara det hela modernare.

Har utgivningsbevis

Företaget har förståelse för att tjänsten får kritik.

– Den kan precis som allt annat missbrukas, men vi kan inte ta ansvar för vad folk gör. De kan ändå ta kontakt med tingsrätten i samma ärende.

Från företagets sida säger man att Lexbase har utgivningsbevis och lyder under grundlagsregler.

– Frågan är om de ska ha det, och om det var korrekt utfärdat. Sådan här kommersiell verksamhet var inte tänkt att hanteras inom det systemet, säger Schultz.

Johan Åberg, advokat med stort intresse för förtalsmål, ser ett annat problem.

– Om min granne är dömd fem gånger och jag plockar ut domarna och går runt i grannskapet och berättar det, då kan jag göra mig skyldig till förtal.

– Det går inte försvara tjänsten med att uppgifterna är offentliga. Det behöver inte betyda att man kan sprida dem.

Etiska frågor

Förutom rent juridiska aspekter finns också de etiska. Ska någon som dömts och avtjänat sitt straff ändå få denna uppmärksamhet? I USA har sexualbrottslingar attackerats – och mördats – sedan uppgifterna om dem nått grannar.

– Jag tror vi har ett annat samhälle än USA, säger Pontus Ljunggren.

Mårten Schultz är tveksam:

– Det har förts diskussioner ända upp på Europanivå kring detta att internet gör det så billigt att lagra denna typ av data. Det var inte så här offentlighetsprincipen var tänkt att fungera.

Företaget lanserar tjänsten som ett sätt att kolla hantverkare eller tilltänkta dejter.

– En kvinna som ska gå på en dejt kan konstatera att den här killen har fem domar för våldtäkt eller misshandlat sin förra flickvän. Vi ger tryggheten att kunna göra ett val, säger Ljunggren.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Databas med domar

Mer i ämnet