Norges statsminister Erna Solberg. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Gränsen mellan Norge och Danmark öppnas

Uppdaterad
Publicerad

Norge och Danmark har gjort upp om att öppna gränsen mellan länderna. Men svenska turister är fortfarande inte välkomna.- I den situation vi befinner oss nu kommer det vara svårast att hitta en lösning med Sverige, säger Norges statsminister Erna Solberg till TT

Norge och Danmark har gjort upp om att öppna gränsen mellan länderna för fritidsresor. Sverige är ännu inte med i överenskommelsen.

Från och med den 15 juni ska resor mellan länderna tillåtas. Det meddelade den norska statsministern Erna Solberg (H) i dag.

– Turister måste följa de lokala reglerna, för de kommer inte vara de samma, säger den norska statsministern på en presskonferens.

Enligt överenskommelsen ska norrmän dessutom inte besöka Köpenhamn.

Först samtal med Danmark

Solberg konstaterar att samtal förs även med Sverige och Island. Hon har talat med Stefan Löfven två gånger om huruvida det är lämpligt att öppna gränserna. Men där är det svårare att hitta en lösning, enligt statsministern.

– Vi valde att gå in i ett bilateralt samtal med Danmark eftersom vi har liknande smittosituation, säger hon och fortsätter:

– Smittsituationen ser annorlunda ut i Sverige.

Danmark vill öppna mot fler länder

Enligt danska TV2 kommer  den danska regeringen att lägga fram en plan för en ”kontrollerad och gradvis återöppning av sommarturismen”. Utöver Norge har Danmark även gjort upp med Island och Tyskland om att tillåta fritidsresor mellan länderna från och med den 15 juni.

Men fortfarande återstår en del praktiska lösningar. Enligt Erna Solberg är allt ännu inte helt klart för hur turistresorna mellan Norge och Danmark ska gå till. För Norges del finns dock inga hinder för att resorna sker genom Sverige.

– För oss är det fullt möjligt att resa genom Sverige om man kommer från Danmark, eller så kan man ta färjan.

Senast den 20 juli kommer den norska regeringen att lämna besked om reserekommendationer till andra europeiska länder. Svalbard är öppet för turister från 1 juni.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.