Dramaten kan fortfarande hålla föreställningar för 50 personer. Foto: TT

Gränsen på åtta personer gäller inte sittande publik

Publicerad

Trots regeringens begränsning av allmänna sammankomster till max åtta personer är sittande publik med upp till 50 personer fortfarande tillåtet.

Detta eftersom regeringen behåller det så kallade publikundantaget.

Nu hamnar frågan på länsstyrelsens bord.

Förbudet som presenterades på regeringens pressträff på måndagen beskrivs som ett av de mest långtgående i modern tid.

Men vad är det som förbjuds, egentligen? Beskedet har väckt förvirring bland exempelvis biografer och teatrar.

Coronapandemin

Filmstaden som driver majoriteten av landets biografer sa på måndagen att man stänger alla sina biografer till följd av det nya förbudet. Sedan drog man tillbaka beslutet, efter att Anders Tegnell gett mildare besked i en intervju i Sveriges Radio.

Behåller publikundantaget

Anledningen till förvirringen är att regeringens undantag om allmänna sammankomster med sittande publik med upp till 300 personer, det så kallade publikundantaget, fortfarande gäller. Det framgår av en promemoria som regeringen skickat ut på remiss.

I praktiken gäller dock ett tak på 50 personer, eftersom en majoritet av länsstyrelserna valt att behålla 50-gränsen.

Detta betyder alltså att det fortfarande är tillåtet att anordna en konsert eller en fotbollsmatch med 50 sittande gäster, om de kan hålla avstånd på en meter – även efter att gränsen på åtta personer börjar gälla.

Vill att även 50-gränsen ska sänkas

Det som täcks in av gränsen på åtta personer är andra allmänna tillställningar som inte har sittande publik. Exempel på sådana tillställningar skulle kunna vara demonstrationer eller mässor, där deltagarna står och rör på sig.

Justitiedepartementets förhoppning är dock att Länsstyrelsen, som har möjligheter att skärpa till regeln om 50 personer, ska sänka sin gräns till att gälla åtta personer även för sittande publik.

När och om det kan ske är fortfarande oklart.

Tegnell kan inte svara

När statsepidemiolog Anders Tegnell fick frågor om vad som faktiskt gäller för sittande publik på exempelvis biografer under tisdagens pressträff kunde han inte ge något svar.

– Nu säger jag inte mer om det, jag får olika uppgifter av olika jurister och vi samlar in information och får återkomma.

Socialministern Lena Hallengren gav tydligare besked under en pressträff på tisdagseftermiddagen, då hon sa att hon utgår ifrån att länsstyrelserna kommer att följa regeringens exempel.

– Nu är det åtta som är den nya normen och det kommer att fastställas nästa vecka i och med regeringens beslut, sa hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet