Anders Björkenheims granskning avslöjade möbelsajten. Foto: Johannes Weckström/SVT

Expertens granskning avslöjade möbelsajten: stulna bilder, falska filmer – och en påhittad snickare

Uppdaterad
Publicerad

Sajten gav intryck av att tillhöra ett danskt snickeri med 50 års erfarenhet av designmöbler. I själva verket var historien påhittad, bilderna stulna och recensionerna falska. Och bolagets egen mästersnickare – inklistrad från Youtube.

Bedrägeriexperten Anders Björkenheim är intresserad av dansk design, och blev nyfiken när annonserna för Nielsen Furniture började dyka upp i hans flöden.

Namnet klingade danskt, de uppgavs ha en egen fabrik med erfarna snickare – och sålde klassiska designmöbler till mycket låga priser jämfört med de vanliga. Professionellt redigerade filmer visade hur möblerna tillverkades i fabriken för att sedan skeppas ut över världen och hem till nöjda kunder.

Bolaget påstod sig sälja bland annat de klassiska Y-stolarna. Foto: SVT/Skärmdump

Men snart upptäckte Anders Björkenheim att något inte stämde. Och efter att ha undersökt bolaget, bilderna och filmerna kunde han konstatera att hela sajten var en bluff.

– Jag skulle vilja beskriva det som en sminkad gris. Allt är påhittat.

Bolaget med det danskklingande namnet Nielsen, som enligt logotypen funnits i 50 år, visade sig vara irländskt och bildat härom året.

Stulna bilder

Och det var bara början. När Anders använde sökmotorer för att granska bilderna i Nielsens kundrecensioner, så fann han att de var stulna från helt andra sajter, som Pinterest, Walmart och Instagram.

En av stolarna som påstods komma från den nöjda kunden ”Staffan”.
En av originalbilderna – från Pinterest. Foto: SVT/Skärmdump

Nielsen hade också en egen sida med kundrecensioner från en känd konsumentsajt. Men när Anders Björkenheim kontrollerade originalet fanns där inga omdömen alls om Nielsen.

Nielsens egen Trustpilot-sida, full av positiva recensioner, fanns bara på Nielsens egen sajt. Foto: SVT/Skärmdump

Företaget hade också publicerat namn och bild på flera av sina medarbetare. Däribland mästersnickaren Harry Johnson som påstods ha jobbat åt Nielsen i över 40 år.

Anders Björkenheim konstaterade att fotot visserligen föreställde en duktig snickare – men som bor och verkar i USA och inte alls heter Harry Johnson.

Nielsens egen mästersnickare finns i verkligheten – men han heter inte Harry och han jobbar inte hos Nielsen. Foto: SVT/Skärmdump

Manipulerade filmer

Sist men inte minst lyckades Anders hitta verkligheten bakom de välgjorda videofilmerna. Även dessa bestod av material från andra filmer – men där Nielsens logga var inmanipulerad, så det till exempel såg ut som att bolagets containrar åkte med ett lastfartyg eller en lastbil på väg till de nöjda kunderna.

Lastbilen med Nielsens möbler kan också hittas med andra avsändare. Foto: SVT/Skärmdump

– Det här är första gången jag ser att man bygger upp ett helt fejkat företag med en helt påhittad historik, säger Anders Björkenheim.

SVT upprepade undersökningarna av Nielsens sajt, och fick samma resultat. Den byggde till stora delar på stulna bilder, felaktiga faktauppgifter, förfalskade recensioner och fejkade filmer.

Intresseorganisationen Rettighedsalliancen bevakar rättighetsinnehavarna bland danska möbeltillverkare. Efter att ha tittat på Nielsens sajt säger organisationens chef Maria Fredenslund att man kommer att kontakta bolaget, och om det inte plockar bort skyddat material så kommer man att göra en polisanmälan, alternativt be de danska internetleverantörerna att blockera sajten.

– Det här är att snylta på de som designat originalprodukterna, säger Maria Fredenslund.

Enstaka kunder

I sociala medier finns enstaka vittnesmål från personer som uppger sig ha fått möbler från Nielsen, men där finns också missnöjda kunder. Enligt experter SVT talat med kan försäljningen vara olaglig enligt både upphovsrätts- och marknadsföringslagstiftningen.

SVT har sökt Nielsen Furniture upprepade gånger under lång tid, via den mejladress som bolaget hänvisar mediefrågor till. Nielsen har inte återkommit. Däremot har man efter att vi skickat våra frågor plockat bort huvuddelen av bilderna och filmerna från sin sajt, samt även påståendet att bolaget skulle ha funnits sedan 1958.

Vet du mer? Kontakta SVT:s reporter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.