Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I ett av fallen spelades pappan in när han planerade att föra bort dotter till Pakistan. Här hör du delar av inspelningen. Foto: Sara Cosar/SVT

Granskning: Hälften av barnen fick inget skydd – trots kidnappningsrisk

Uppdaterad
Publicerad

Trots att en pappa i Mellansverige spelades in när han planerade att kidnappa och gifta bort en av sina döttrar fick syskonen inte utreseförbud av förvaltningsrätten. 

SVT:s granskning visar att bara hälften av barnen som socialtjänsterna har velat skydda har fått utreseförbud sedan lagen infördes. 

– Lagen behöver skärpas, säger Sara Bäckström på Jämställdhetsmyndigheten. 

SVT har granskat domarna för de 102 barn som socialtjänsterna ansökt om att få skydda genom att ge dem utreseförbud, så att de inte ska kunna bli förda ut ur landet mot sin vilja. Sen lagen infördes 1 juli 2020 har 54 flickor fått utreseförbud visar SVT Nyheters genomgång av domarna. Förra året var det en minskning, från 20 skyddade barn till 17.

Under samma period var det minst 447 barn som fördes ut.

SVT Nyheter granskar

”Handlar om att skydda barn”

Lagen ska skydda barn från att föras utomlands i syfte att ingå barnäktenskap, äktenskapsliknande förbindelse eller att könsstympas. Flera kritiker menar att lagen bör skärpas, och det ligger ett förslag om att utvidga lagen till att också gälla exempelvis “uppfostringsresor” på regeringens bord.

Tillfälligt reseförbud borde kunna tillämpas vid alla misstankar om barnbortförande – oavsett om det handlar om hedersvåld eller en vårdnadstvist, menar yrkesverksamma som möter utsatta barn som pratat med SVT.

– I slutändan handlar det om att skydda ett barn, säger Maria Nylander, enhetschef på Socialtjänsten i Sigtuna. 

Könsstympad syster räcker inte

SVT:s granskning av domarna mellan 2020 och 2023 visar att dagens tolkning av lagen inte räcker för att skydda den grupp som den var tänkt att skydda. Bland annat att det inte räcker att en syster redan har könsstympats eller gifts bort utomlands för att de andra barnen ska få utreseförbud.

I december dömdes en man för stämpling till äktenskapstvång efter att han spelats in när han planerar att föra bort sin dotter. Ändå får systrarna inget skydd.

Olika domstolar gör olika tolkningar, särskilt när flickorna har tagit tillbaka sina vittnesmål. Vissa menar att det inte längre finns tillräckligt konkreta bevis om tjejerna ändrat sin berättelse, medan andra ser risken att barnen fått påtryckningar från föräldrarna. 

– Vi ser i vårt material att i vissa fall kan påverkan ha skett efter umgänge eller telefonsamtal med föräldern, säger Sara Bäckström som utrett bortföranden av barn och unga för Jämställdhetsmyndigheten.

Inget utreseförbud trots att barnet saknades

I fyra rättsfall under förra året utfärdades inget utreseförbud trots att flickorna redan var försvunna från familjehemmen, och socialtjänsten misstänkte att de gömdes av familjerna någonstans. När ett annat av fallen överklagades till Kammarrätten tyckte två domare tvärtom att eftersom flickan fortfarande kunde vara kvar i Sverige så borde man satt ett utreseförbud.

Hade du behövt ett utreseförbud? Här kan du tipsa SVT Nyheters granskande reportrar.

Utreseförbud i lagen om vård av unga

Den 1 juli 2020 infördes ett utreseförbud i lagen om vård av unga, LVU. Lagen ska skydda barn från att föras utomlands i syfte att ingå barnäktenskap, äktenskapsliknande förbindelse eller att könsstympas. 

Utreseförbud beslutas av förvaltningsrätten efter ansökan av socialnämnden. I brådskande fall kan socialnämnden besluta om ett tillfälligt utreseförbud. Socialnämnden kan också besluta om ett tillfälligt undantag från ett utreseförbud för till exempel skolresor.

Att bryta mot utreseförbudet kan innebära ett fängelsestraff på upp till två år. 

Utreseförbud utgör grund för passhinder, återkallande och omhändertagande av pass

Det här är hedersförtryck

Att leva med hedersrelaterade begränsningar och bestraffningar innebär att det finns förväntningar och krav på att familjens, släktens eller ett ännu större kollektivs intressen sätts framför de egna. Kvinnors sexualitet och intima relationer är ofta hela familjens angelägenhet eftersom det kan påverka familjens anseende. Flickor och kvinnor som sexdebuterat innan äktenskapet, bryter mot de normer och värderingar som gäller och riskerar att bli bestraffade med våld.

Kontrollen av flickors och kvinnors sexualitet betraktas som nödvändig för att upprätthålla familjens anseende och status. Det innebär att rykten kan räcka för att en familj ska anses förlora sin heder. Det kan också medföra att flickor och kvinnor som utsätts för sexuella övergrepp inte vågar berätta om det, och att de skuldbeläggs om det kommer fram.

Ogifta kvinnors oskuld och gifta kvinnors kyskhet är två centrala ideal för människor som praktiserar hedersnormer. Val av partner är till exempel många gånger inte en individs eget val utan en angelägenhet för familjen eller ett större kollektiv. Upprätthållande av oskuldsidealet sker genom könssegregation, invaderande föräldraskap, barn- och tvångsäktenskap samt könsstympning.

Hedersrelaterat våld och förtryck förekommer inom många kulturer och religioner.

Källa: Hedersförtryck.se

Är du utsatt för hedersförtryck? Hit kan du vända dig

Till socialtjänsten, hälso- och sjukvården eller polisen där du bor.

Akuta händelser

Vid akuta händelser bör du alltid kontakta 112. Om händelsen inte är akut, men du ändå behöver kontakt med sjukvård kan du ringa till Vårdguiden 1177 för att få hjälp om vart du kan vända dig inom vården.

Socialtjänsten

De flesta kommuner i Sverige har ett journummer dit man kan ringa om man är i akut behov av hjälp under kvällar och helger. Mer information finns på din kommuns hemsida.

Ungdomsmottagningen

På samlingssidan umo.se finns kontaktvägar till alla landets ungdomsmottagningar. Hit kan du vända dig om du är mellan 13 och 25 år. Det går även att ringa och skicka in frågor via mejl.

Origo

Resurscentrum mot hedersrelaterat våld och förtryck. Ring anonymt och gratis under vardagar kl 09.00-16.00 på 020-25 30 00 – samtalet syns inte på telefonräkningen. Du kan också ställa en hemlig fråga här.

Eller till ett urval av organisationer och föreningar i Sverige:

GAPF – Riksföreningen Glöm aldrig Pela och Fadime

Om du själv är utsatt eller om någon i din närhet är utsatt kan du ringa till GAPF:s stödjour för råd, stöd och hjälp: 070 000 93 28. Stödjouren är öppen dygnet runt, du som ringer kan vara helt anonym och samtalet är kostnadsfritt.

Kvinnofridslinjen

På uppdrag av regeringen bemannar nationellt centrum för kvinnofrid telefonlinjen dygnet runt, året om. Samtal till linjen syns inte på telefonräkningen och är helt kostnadsfria. Kvinnofridslinjen går att nå på telefon: 020 50 50 50.

BRIS – Barnens rätt i samhället

Du som är under 18 år kan ringa till Bris och tala med en kurator. Deras telefonnummer är 116 111 och alla samtal är anonyma. Samtalet är kostnadsfritt och syns inte på telefonräkningen.

Rädda Barnen

Den som är barn eller ungdom kan prata med Rädda Barnen om hedersrelaterat förtryck, våld, begränsningar, rättigheter, kärlek, tvångsäktenskap och könsstympning i chatten ”Kärleken är fri”. Chatten är öppen tisdag–torsdag klockan 13.00–15.00 och måndag–torsdag och söndag klockan 19.00–21.00.

Kvinnojourer

Det finns flera kvinnojourer runt om i landet som erbjuder stöd och hjälp. Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (Roks) har samlat alla jourer på sin hemsida roks.se.

Unizon

Riksförbundet Unizon som samlar över 130 kvinnojourer, tjejjourer och ungdomsjourer över hela landet. Via deras hemsida, unizonjourer.se, finns kontaktvägar till jourer och stödverksamhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet