16-årige klimataktivisten Greta Thunberg tar emot ”Guldkameran” i Berlin. Foto: Hannibal Hanschke/Pool/AFP/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Greta Thunberg får tyskt specialpris vid tv-gala

Uppdaterad
Publicerad

Den 16-åriga klimataktivisten Greta Thunberg har tagit Tyskland med storm. Lördagens demonstration genom centrala Berlin samlade 25 000 deltagare. Hon hyllas som en hjältinna i medierna och tilldelades under lördagskvällen den prestigefyllda tyska utmärkelsen ”Den gyllene kameran”.

I den påkostade tv-sändningen bland paljettglittriga superstars i långklänningar och stramt frackklädda superproducenter satt Greta Thunberg, allvarlig, som alltid.

Galan anordnas av tyska tv-magasinet HoerZu. I motiveringen till specialpriset kallas Greta Thunberg för en ”ikon för en ny ungdoms-och proteströrelse”. ”Denna 16-åriga svenska ger oss dåligt samvete men hon går inte att stoppa”, sa prisutdelaren.

I sitt tacktal gav Greta Thunberg en rejäl känga åt alla ”som mer bryr sig om fotbollsmatcher och filmgalor än den största kris som världen någonsin upplevt”.

Hon kritiserade de celebriteter som inte bryr sig om klimatfrågan eftersom ”de vill fortsätta att flyga jorden runt för att uppsöka sina älsklingsstränder och favoritrestauranger.” Hon avslutade sitt raka budskap med en uppmaning till alla kändisar att använda sitt inflytande för klimatet och förhindra sammanbrottet.

”En superstjärna”

I tyska medier hyllas Greta Thunberg som en superstjärna. Hennes allvarliga uppsyn och tunga budskap har inspirerat till helsidesartiklar och mittuppslag.

Den senaste tiden har hon blivit nominerad till rader av internationella priser och är en av de mest eftertraktade gästerna i de stora tv-bolagens talkshows.

”Hon är politisk och mycket tydlig i sitt budskap: Klimatförändringarna kommer att förstöra världen om inte de ansvariga politikerna handlar snabbt”, enligt Berliner Zeitung.

Hyllas och kritiseras

I hennes fotspår har flera unga tyska ledargestalter trätt fram som står partiet De Gröna nära. Partiet har upplevt ett uppsving den senaste tiden och där hyllar man Greta Thunberg i religiösa tongångar.

Även förbundskansler Angela Merkel har uttalat sig positivt om hennes engagemang. ”Jag välkomnar att unga personer, skolever, demonstrerar och säger till oss att snabbt göra något åt klimatförändringarna”, kommenterade kanslern nyligen.

Andra tyska toppolitiker har varit kritiska mot de klimatstrejker som hon utlöst.

Till stående ovationer avslutade Greta Thunberg sitt tal med att beklaga att unga människor måste offra sin utbildning. Men hon ser ingen annan utväg för att rädda ”den enda värld vi har.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer