Flera matkedjor uppmanar sina butiker att ta bort grillprodukter från hyllorna. Foto: Terje Pedersen/TT

Grillprodukter tas bort från butiker

Publicerad

Skogarna brinner. Nu rekommenderar de svenska livsmedelskedjorna sina butiker att plocka bort grillprodukter från hyllorna.
– Det är vårt bidrag till den svåra situation som vi har i det här landet, säger Claes Salomonsson, presschef på Axfood, till TT.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) uppmanar alla kommuner och länsstyrelser att införa ett totalt eldningsförbud med anledning av brandrisken i de torra markerna.

– I vissa län får man inte ens grilla på sin egen tomt. Vi har också ett samhällsansvar och följer brandmyndigheternas rekommendationer hela tiden. Därför har vi i dag dragit in grillkol, grillbriketter och tändvätska. Säljstoppet rekommenderas i alla våra butiker, säger Claes Salomonsson på Axfood, som äger kedjorna Willys och Hemköp.

Även Coop och ICA har gått ut med liknande rekommendationer. Anna Rasin, kommunikationsdirektör på Coop, berättar för Sveriges Radio att man dessutom försöker tona ned och plocka bort grillreklam. Andreas Rydén, affärschef för Maxi på ICA, tror att kunderna uppskattar att produkterna tas bort.

– Om man följer lokala butikers sociala media så mottas det positivt att vi tar ställning i frågan, säger han till Sveriges Radio.

Säljstoppet gäller tills vidare.

– Vi säljer fortfarande grillkött. Det går ju att tillaga och äta ändå, säger Claes Salomonsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Extremvärmen 2018

Mer i ämnet