Dejtingappen Grindr riktar sig till hbtq-personer och har enligt egna uppgifter miljontals användare världen över. Foto: SVT

Grindr slutar dela sina användares hiv-status

Uppdaterad
Publicerad

Efter Plusredaktionens avslöjande om att dejtingappen Grindr delar användarnas hiv-status med tredje part så ändrar nu Grindr sin policy.

This news story is also available in English.

När SVT:s konsumentredaktion Plus granskar dejtingappar och hur användardatan hanteras tog redaktionen hjälp av norska forskningsinstitutet Sintef för att spåra datan.

Ett av avslöjandena i granskningen var att Grindr skickar användarnas hiv-status till två andra amerikanska företag, alltså till tredje part. Hiv-status kan klassas som känslig hälsodata och inom EU finns ett gemensamt regelverk för hur EU-medborgares personuppgifter ska behandlas och hur de ska skyddas om de lämnar Europa.

Kan handla om ett lagbrott

Enligt Gro Mette Moen på den norska konsumentorganisationen Forbrukerrådet lever inte Grindr upp till lagkraven.

– Känsliga upplysningar som läggning, hiv-status och sexuella preferenser ska ha ett högre skydd än vad Grindr har, sa hon till Plusredaktionen.

Även Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter (RFSL) reagerade starkt på avslöjandet.

– Det Grindr gör är oförsvarligt, sa RFSL:s tillförordnade förbundsordförande Magnus Kolsjö.

Grindr ändrar sig

Grindr svarade inte på Plusredaktionens frågor men när amerikansk media tog upp avslöjandet så försvarade man först policyn. De menar att de inte delar uppgifterna till några företag som sysslar med annonsering utan bara till företag som hjälper dem att utveckla appen.

Men Grindrs användare uppmärksammade nyheten och visade stort missnöje bland annat i sociala medier. Kritiken från användarna ledde till att Grindr nu ändrat sig och kommer att sluta dela hiv-status med andra företag, något som Axios var först att rapportera om.

Avslöjandet sprids över världen

När nyheten publicerades i mars spreds den i övriga Norden men det var först när Buzzfeed plockade upp SVT:s och Sintefs granskning som övriga världen fick upp ögonen för Grindrs agerande. Nu har Plus granskning spridits via bland annat BBC, Le Monde och CNN till läsare över hela världen. 

Granskningen visade också att Grindr skickar data okrypterat, vilket innebär att personer på samma nätverk kan komma åt datan, till exempel sexuella preferenser och etnicitet. Det avslöjandet har Grindr fortfarande inte kommenterat.

Se hela granskningen av Grindr och av hur dejtingapparna hanterar dina personuppgifter i reportageserien ”Plus granskar” i SVT Play.

Tipsa Plus!

Vad vill du att SVT:s konsumentredaktion Plus ska granska? Tipsa oss här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.