RFSL: ”Det Grindr gör är oförsvarligt”

Uppdaterad
Publicerad

Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter (RFSL) anser att känsliga uppgifter som en persons sexuella läggning och hiv-status inte ska få delas vidare. Nu kräver rättighetsorganisationen att gaydejting-appen Grindr berättar vad de gör med sina användares personuppgifter.

This news story is also available in English.

Uppdatering: Efter den här artiklens publicering uppger Grindr att de nu kommer att sluta att dela sina användares hiv-status vidare.

Nätdejting

När SVT:s konsumentredaktion Plus granskar de populäraste dejtingapparna i Sverige visar det sig att gayappen Grindr både skickar viss an sina användares data vidare helt okrypterat – men också att de delar med sig av sina användares hiv-status till andra företag.

Magnus Kolsjö som är tillförordnad förbundsordförande för RFSL tycker att uppgifterna är anmärkningsvärda.

– Att väldigt känsliga uppgifter som sexuell läggning, könsidentitet och hiv-status delas vidare ska man inte behöva vara med om. Det tycker jag är oförsvarligt, säger Magnus Kolsjö.

Säkerhetsfråga

Han menar också att många HBTQ-personer är väldigt försiktiga med vilken information de lämnar ut, och att det kan vara särskilt viktigt om man reser i delar av världen där information om sexuell läggning är mer känsligt och till och med kan utgöra en säkerhetsrisk.

– Att skicka persondata okrypterat är alltid en säkerhetsrisk, men det handlar om vart den här informationen tar vägen. Jag tycker att Grindr har en skyldighet att redovisa hur de hanterar sina användares personuppgifter, säger Magnus Kolsjö.

I maj i år kommer en ny lag att börja gälla inom hela EU som ska stärka rättigheterna hos den enskilda individen. Bland annat kommer personuppgifter som en persons sexualliv och sexuella läggning att få ett bättre lagskydd.

Se också hur hiv-positiva Grindr-användaren ”Kim” reagerar på Grindr-avslöjandet i klippet ovan.

Plusredaktionen har delat med sig av delar av resultatet av granskningen till Grindr. Redaktionen har också vid upprepade tillfällen sökt företaget för en kommentar utan att få något svar.

I SVT Play-serien ”Plus granskar” kan du se mer om hur dejtingapparna hanterar dina personuppgifter.

Tipsa Plus!

Vad vill du att SVT:s konsumentredaktion Plus ska granska? Tipsa oss här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nätdejting

Mer i ämnet