Dejtingsajter anställer chattoperatörer

Uppdaterad
Publicerad

Mindre seriösa dejtingsajter anställer personal att chatta med medlemmar under falska identiteter. Det visar en granskning från SVT:s konsumentredaktion Plus.

Flera tittare har hört av sig till Plusredaktionen och misstänkt att något inte står rätt till på de dejtingsajter de anslutit sig till. En av dem är Robert Svensson, 70 år.

– Det kom in massor av svar från kvinnor, där medelåldern låg runt 25 år. De hade texter som var smickrande. Vissa skrev att de tyckte min bild var väldigt attraktiv och att min text var så fantastisk och fascinerande.

Nätdejting

– Då började mina misstankar att gro, säger Robert Svensson.

Anställda ”chattoperatörer”

När Plus undersöker Roberts påståenden visar det sig att det finns firmor som anställer så kallade chattoperatörer för att svara på kontaktsökande sajtmedlemmars meddelanden. Syftet är att tjäna pengar, antingen genom att få folk att stanna i ett abonnemang eller genom att ta betalt per skickat/öppnat meddelande.

Redaktionen får av en anställd också se hur arbetet går till. Chattoperatörernas uppgift är att svara unikt på varje meddelande men inga kontaktuppgifter får någonsin lämnas ut. Den anställde berättar att han chattar med intet ont anande män via en rad olika kvinnliga profiler.  

Se mer av hur fuskchattandet går till – i klippet ovan.

”Underhållningsprofiler”

På sajten där Robert Svensson är medlem står visserligen angivet att det finns så kallade ”underhållningsprofiler”, som man inte kan träffa fysiskt, men Robert Svensson menar att det är för otydligt.  

– Det går inte att avgöra vilka som är riktiga kvinnor. Det står inte. Jag anser att hela detta upplägg är en stor bluff.

I SVT Play-serien ”Plus granskar” kan du se mer om nätdejtingens baksidor.

Fyra tips till nätdejtaren

1. Kolla upp hur länge medlemskapet gäller. Är det så att det automatiskt förnyas automatiskt efter en viss tid? Kolla i så fall när och vad du måste göra om du inte vill fortsätta vara medlem.

2. Läs alltid avtalsvillkoren noggrant, även det finstilta, innan du godkänner och betalar. En dejtingtjänst som upplevs som gratis eller prisvärd kan bli dyr i slutändan. Leta efter information om rätten att ångra eller säga upp avtalet och hur du använder den.

3. Ta skärmdumpar på alla steg i avtalsprocessen och spara avtalsvillkoren. En webbsida kan ändras snabbt, vilket gör det svårt att bevisa vilken information du hade tillgång till när du godkände avtalet.

4. Börja inte använda tjänsten direkt efter att du registrerat dig på webbplatsen. Vänta först in orderbekräftelsen och läs igenom den noggrant. Kontrollera att det som står där motsvarar dina förväntningar.

Källa: Konsument Europa

Tipsa Plus!

Vad vill du att SVT:s konsumentredaktion Plus ska granska? Tipsa oss här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nätdejting

Mer i ämnet