Vem får dina personuppgifter? Plus granskar. Foto: SVT

Gaydejting-appen delar användarnas hiv-status med andra företag

Uppdaterad
Publicerad

Den populära dejtingappen Grindr, som riktar sig till hbtq-personer, delar sina användares hiv-status med andra företag i USA. Det visar en granskning som SVT:s konsumentredaktion Plus har gjort.

– Grindr bryter mot lagen, säger Gro Mette Moen, på den norska konsumentorganisationen Forbrukerrådet.

This news story is also available in English.

Uppdatering: Efter den här artiklens publicering uppger Grindr att de nu kommer att sluta att dela sina användares hiv-status vidare.

Nätdejting

Grindr har enligt egna uppgifter miljontals användare världen över.

I appen kan användarna fylla i detaljerad information om sig själva, bland annat ålder, könstillhörighet och sexuella preferenser. Man kan också fylla i sin hiv-status och datum för när man senast testade sig.

Skickar personuppgifter okrypterat

När Plusredaktionen, med hjälp av det norska forskningsinstitutet Sintef, granskar hur appen sänder sina användares persondata vidare visar det sig att Grindr skickar känslig data vidare till företag utanför appen helt okrypterat. 

För någon som vet vad hen gör och som sitter på samma wifi-nätverk är det alltså lätt att komma åt delar av en Grindr-användares persondata, som till exempel sexuella preferenser, etnicitet och exakta gps-position. 

Inte ens hiv-statusen fredad

Dessutom delar Grindr sina användares hiv-status vidare till två företag i USA, något som kan klassas som känslig hälsodata.

Inom EU finns ett gemensamt regelverk för hur EU-medborgares personuppgifter ska behandlas och hur de ska skyddas om de lämnar Europa. Enligt Gro Mette Moen på den norska konsumentorganisationen Forbrukerrådet lever inte Grindr upp till lagkraven.

– Känsliga upplysningar som läggning, hiv-status och sexuella preferenser ska ha ett högre skydd än vad Grindr har, säger hon. 

”Grindr bryter mot lagen”

Grindr har tidigare vunnit pris för sitt säkerhetsarbete runt appen och i Grindrs användarvillkor står det angivet att de delar uppgifter från appen vidare. Men Gro Mette Moen tycker inte att villkoren är tillräckligt tydliga för appanvändarna.

– Vår tolkning är att Grindr bryter mot lagen. Till exempel hämtar man inte in tillräckligt samtycke från användarna.

Forbrukerrådet överväger nu att anmäla Grindr till norska datainspektionen (Datatillsynet).

Plusredaktionen har delat med sig av delar av resultatet av Sintefs rapport till Grindr. Redaktionen har också vid upprepade tillfällen sökt företaget för en kommentar utan att få något svar.

I SVT Play-serien ”Plus granskar” kan du se mer om hur dejtingapparna hanterar dina personuppgifter.

Tipsa Plus!

Vad vill du att SVT:s konsumentredaktion Plus ska granska? Tipsa oss här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nätdejting

Mer i ämnet