Så delar dejtingappen dina personuppgifter vidare

Uppdaterad
Publicerad

Dejtingappen Happn skickar sina användares personuppgifter vidare till andra företag. Detta trots att företaget skriver i sina villkor att de inte delar uppgifter vidare till tredje part.

– Det är oerhört problematiskt. Det blir omöjligt att veta vad som gäller om avtalen ljuger, säger Stefan Larsson, forskare i teknik och social förändring.

Dejtingappen Happn, som enligt egna uppgifter har 300 000 svenska appanvändare, skriver i sina villkor att de inte delar uppgifter vidare till tredje part, förutsatt att det inte gäller ett säkerhetsärende. Men när SVT:s konsumentprogram ”Plus granskar” tar hjälp av det norska forskningsinstitutet Sintef för att granska Happn visar det sig att användardata visst delas till företag utanför appen.

Den data som Happn delar vidare är enigt Sintef bland annat kön, ålder, etnicitet, exakt gps-position och telefonens fingeravtryck.

Nätdejting

Godtrogna konsumenter

Att gratistjänster samlar och delar information om sina användare är inget ovanligt, men enligt Stefan Larsson, docent i teknik och social förändring vid Lunds universitet, är det ett bekymmer att många konsumenter är godtrogna.

– Man delar med sig till en part man känner till och gillar, men hur ekologin av företag bakom ser ut vet man inte. Så det bygger på en omedveten tillit att det inte missbrukas.

– Och information om att man dejtar, vem man dejtar med, sexualitet eller hälsodata kan vara väldigt känsligt, säger Stefan Larsson.

”Auktoriserad tredje part”

Den franska apptillverkaren Happn skriver i ett svar till Plusredaktionen att de enbart delar uppgifter vidare till företag som hjälper dem att göra tjänsten Happn bättre. Dessa beskrivs av företaget som en ”auktoriserad tredje part” och enligt Happn behandlas bara datan där för att sen gå tillbaka till appen. Inga uppgifter säljs enligt Happn vidare.

Men Stefan Larsson är kritisk till hur villkoren utformas.

– Det är oerhört problematiskt. Då blir det omöjligt ens för en konsument som faktiskt läser villkoren att veta vad som gäller, om avtalen ljuger.

Enligt Happn kommer de nu att se över sina villkor för att förtydliga vad som gäller för sina användare.

I SVT Play-serien ”Plus granskar” kan du se mer om hur dejtingapparna hanterar dina personuppgifter.

Tipsa Plus!

Vad vill du att SVT:s konsumentredaktion Plus ska granska? Tipsa oss här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nätdejting

Mer i ämnet