Gruvnäringen: ”God säkerhet”

Publicerad

De svenska gruvdammarna håller en hög säkerhet om man frågar gruvbranschen själva.

Per Ahl är VD för Svemin, en branschorganisation för företag i gruvbranschen. Han tycker säkerheten i de svenska gruvdammarna är god.

– Jag tycker den är bra. Vi följer samma normer som för andra dammar i Sverige som exempelvis vattenkraftverk.

Intern tillsyn

Per Ahl förklarar att gruvnäringen har tagit fram en egen standard som bygger på de normerna som används för andra dammar. Och även om den utredning som näringsdepartementet tagit fram visar att det finns stora brister i samhällets tillsyn menar han att den interna tillsynen av dammarna är god.

– Vi tycker vi gör en bra tillsyn själva, säger han.

Egenkontrollen fungerar så att de olika gruvföretagen har tillsyn hos varandra kombinerat med en extern tillsyn.

– Jag tror det kan vara bra att man tittar hos varandra. Det viktiga är att vi har en hög säkerhet hos gruvdammarna. Vi vill ju hitta alla eventuella problem och risker som kan komma.

Liten risk för olyckor

Per Ahl tycker att säkerheten hos Sveriges dammar generellt sett är god.

– Risken för olyckor är mycket liten. Det finns bra kunskap om dammkonstruktion i dag. Företagen är nogsamma att se till att hålla en hög säkerhet i sina dammar.

Även David Berggård, ansvarig för gruvfrågor vid länsstyrelsens miljöskyddsenhet i Norrbotten, tycker att vi i Sverige har god säkerhet ur ett internationellt perspektiv. Men efter att ha besökt ett flertal dammar är hans erfarenhet att mycket kan bli bättre.

– De här kraven på säkerhet är en rekommendation som branschen själv tagit fram. Det är därför inte sagt att det är en högsta nivå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer