Gudrun Schyman lämnar partiledarposten i Fi Foto: Pär Fredin / TT

Gudrun Schyman slutar som partiledare

Uppdaterad
Publicerad

Gudrun Schyman lämnar partiledarposten i Feministiskt initiativ vid nästa partikongress, rapporterar Dagens Nyheter.

Politikveteranen ställer inte upp för omval vid partikongressen nästa år. I valet i september tappade Fi majoriteten av sitt stöd med bara 0,45 procent av rösterna. Hennes första tanke då var att inte avgå.

– Jag tänkte att ”nu går det ju inte att avgå”. Men så tänkte jag ett varv till och kom fram till att det går väldigt bra. Av det skälet att vi har en stark organisation, mycket bättre organiserad än vad vi någonsin har haft, säger Gudrun Schyman, 70.

Bland annat pekar hon på att partiet hade kommunala listor i över 60 kommuner och har partigrupper runt om i landet. Hennes analys är att många sympatisörer valde att rösta på de större partierna för att stoppa, vad hon kallar, den framryckande ”konservatismen, nationalismen och militärismen”.

– De tycker att vår politik är jättebra, men vågade inte rösta på ett parti som riskerade att inte komma in i riksdagen, säger hon.

Schyman har varit med sedan Fi grundades år 2005 och lämnar ledarposten efter elva år. I dag delar hon partiledarskapet med Gita Nabavi.

Ledarskapsutbildning och lokalpolitik

Gudrun Schyman kommer dock att ha kvar medlemskapet i Fi. Hennes engagemang kommer i stället att riktas åt att leda en ledarskapsutbildning internt inom partiet, ”Fi Akademi”. Hon ska också fortsätta inom lokalpolitiken i Simrishamn.

Feministiskt initiativ har ställt upp i riksdagsvalet sedan 2006 och var nära att komma över riksdagsspärren på 4 procent i valet 2014, då partiet fick 3,12 procent av rösterna. I Europaparlamentsvalet 2014 fick 5,49 procent av rösterna och vann för första gången ett mandat i Europaparlamentet.

  • Gudrun Schyman, född 1948, efterträdde Lars Werner som partiledare för Vänsterpartiet 1993.
  • Hon avgick 2003 efter att det framkommit uppgifter om att hon gjort ogiltiga skatteavdrag i sin självdeklaration. Året efter lämnade hon Vänsterpartiet för att ägna sig åt feminismen.
  • Schyman var medgrundare till den politiska föreningen Feministiskt initiativ 2005. Fi ombildades till parti i september samma år och Schyman blev en av tre talespersoner.
  • Hon avgick 2011 för att arbeta som kommunpolitiker i Simrishamn men återkom som partiledare för Fi 2013.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.