Swedbanks bolagsstämma under torsdagen. Foto: Firat Celik

Guide: Vad är det man röstar om på stämman?

Uppdaterad
Publicerad

Vd Birgitte Bonnesen har fått sparken, men Swedbanks årsstämma genomförs trots det som planerat. SVT Nyheter och ekonomireporter Knut Kainz Rognerud reder ut vad det är man egentligen ska rösta om.

Vad är det man röstar om idag?

– En viktig punkt är om man ska ge styrelsen ansvarsfrihet. Det innebär att om de inte beviljas ansvarsfrihet så har aktieägarna möjlighet att väcka skadestånd och kräva dem på pengar, om man kan visa att de orsakat aktieägarna ekonomisk skada under 2018.

Swedbank och penningtvätten

– I praktiken skulle det kunna gå till en civilrättslig prövning där man kräver pengarna tillbaka privat från de som är ansvariga. Då måste man kunna bevisa att styrelsen haft ett personligt ansvar.

Hur röstar man?

– Enligt lagen ska man rösta om varje enskild ledamot, men det görs i princip alltid i grupp. Det brukar vara en rutinåtgärd på några få sekunder.

Är det ovanligt att man inte beviljar styrelsen ansvarsfrihet?

– Det sker otroligt sällan, och att man dessutom går vidare till domstol är ännu mer sällsynt. Det är oftast symboliskt. Det är en förtroendefråga.

Finns det några exempel från tidigare på när ansvarsfrihet inte har beviljats?

– Det finns ett exempel i närtid när det gäller Swedbank. Det är intressant att just den här storbanken har genomgått samma process flera gånger under några få år. År 2015 beviljades inte dåvarande vd Michael Wolf och tidigare styrelseordförande Anders Sundström ansvarsfrihet. Det handlade om ett antal hårt kritiserade fastighetsaffärer som ledningen låtit ett antal chefer att göra via sidouppdrag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Swedbank och penningtvätten

Mer i ämnet