– Man behöver bedöma sårbarheter hos individen som främmande makt kan utnyttja, säger Säpochefen Charlotte von Essen, som tillsammans med justitieminister Gunnar Strömmer (M) höll en pressträff om hotet mot Sveriges inre säkerhet. Foto: Henrik Gustafsson Nicander / TT

Gunnar Strömmer och Säpochefen Charlotte von Essen om säkerhetsprövning av personer med utländsk koppling

Uppdaterad
Publicerad

Säkerhetsprövningen av personer med utländsk koppling som jobbar med säkerhetsklassad information måste förbättras menar Säpo. Nu tillsätter regeringen utredning som ska föreslå åtgärder.

– Man behöver bedöma sårbarheter hos individen som främmande makt kan utnyttja, säger Säpochefen Charlotte von Essen.

– Vi har gått från att vara ett legitimerat mål till ett mer utpekat mål, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) på en pressträff med Säpochefen Charlotte von Essen.

Säpo lämnade in en hemställen om att kraven på underlaget vid säkerhetsprövningar måste skärpas till den förra regeringen. Bakgrunden var att den säkerhetshotande verksamheten blivit mer komplex.

Nu har ärendet varit på remissrunda och beretts och regeringen har beslutat att tillsätta en utredning som ska föreslå åtgärder, meddelar Strömmer. Utredningen ska slutredovisas 5 augusti 2024.

”Ryssland, Kina och Iran allt mer aggressiva”

Charlotte von Essen menar att säkerhetsläget försämrats under de senaste åren på grund av utvecklingen i omvärlden.

– Vi har sett under ett antal år att hotet från främmande makt är högt i Sverige. Auktoritära stater som Ryssland, Kina och Iran agerar allt mer offensivt och aggressivt och samarbetar i allt högre utsträckning, säger hon på pressträffen.

Utredningen ska bland annat titta på hur säkerhetsprövningen av personer med koppling till andra länder går till och hur den processen kan stärkas. Det kan exempelvis handla om personer med dubbelt medborgarskap.

– Man behöver bedöma sårbarheter hos individen. Sårbarheter som kan utnyttjas av främmande makt och som kan innebära en säkerhetsrisk, säger Charlotte von Essen.

Utredningen har mött kritik

SVT:s säkerhetspolitiska reporter John Granlund pekar på den kritik som redan riktats mot en sådan utredning, att personer med dubbelt medborgarskap kan komma dras över en kam om prövningen blir hårdare.

– Om det här kommer leda till fler eller färre nej är lite svårt att veta i nuläget Det är lugnande så till vida att Strömmer säger att en tydlighet skulle kunna vara behjälplig för dom som enbart har goda uppsåt.

Se hela sändningen från pressträffen på SVT Play här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.