Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Martin Waern, affärsområdeschef för säkerhetsskydd och totalförsvar på säkerhetsföretaget SRS Security. Foto: Tim Aro/TT

Experten på säkerhetsprövningar: Hemliga relationer en sårbarhet

Uppdaterad
Publicerad

Personer med befattningar inom polisens och försvarsmaktens högsta ledning genomgår omfattande säkerhetsprövningar.

Trots det kan sårbarheter uppstå som kan exploateras av främmande makt.

– En sårbarhet skulle kunna vara att man har ett hemligt förhållande man inte vill kännas vid, och att det då skulle kunna bli någon form av utpressningssituation, säger säkerhetsexperten Martin Waern.

Turerna inom polisledningen i Sverige har väckt frågor om huruvida det har förelegat risker för rikets säkerhet.

Martin Waern, affärsområdeschef med ansvar för säkerhetsskydd och totalförsvar på säkerhetsföretaget SRS Security AB, har en bakgrund inom Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, Must, och har även varit delaktig i att ta fram den gällande säkerhetsskyddslagstiftningen.

Han vill inte specifikt kommentera det enskilda fallet kring Linda Staaf och överbefälhavare Micael Bydén, men han betonar att säkerhetsklassad personal på den högsta nivån inom polisen och Försvarsmakten genomgår en rigorös säkerhetsprövning.

– Om man har en befattning som är av betydelse för Sveriges säkerhet så regleras det i säkerhetsskyddslagen att befattningarna ska vara placerade i säkerhetsklass, säger Martin Waern.

”Många olika sårbarheter”

I säkerhetsprövningen ingår, förutom registerkontroll, även en så kallad grundutredning som omfattar intervjuer, kontroll av meriter, referenser och lojalitetsaspekter för att tidigt identifiera eventuella sårbarheter.

– Det är här det är lite intressant att diskutera kring sårbarhetsaspekter. Man kan ha många olika sårbarheter, bland annat svårigheter med alkohol eller droger. Man kan ha ett brottsligt förflutet eller ett umgänge som inte är så lämpligt för den aktuella befattningen. Eller så kan man ha någon form av hemligt leverne som man heller inte vill att någon ska känna till, säger Martin Waern.

Det finns i nuläget ingenting som tyder på att förhållandet mellan Linda Staaf och Mats Löfvin, och i förlängingen Micael Bydén, har exploateras av främmande makt. Men den senaste tidens uppmärksammade spionrelaterade rättsfall visar på en hög underrättelseaktivitet i Sverige från i första hand Ryssland, enligt Martin Waern.

Letar informationsbärare

– Här är det intressant att veta hur främmande underrättelsetjänst agerar. När man letar i andra länder efter information och informationsbärare tittar man ofta efter vilka sårbarheter de personerna kan ha, och så försöker man exploatera de här sårbarheterna. En sårbarhet skulle kunna vara att man har ett förhållande som man inte vill kännas vid, och att det då skulle kunna bli någon form av utpressningssituation, säger Martin Waern.

– En sårbarhet skulle kunna vara att man har ett hemligt förhållande man inte vill kännas vid, och att det då skulle kunna bli någon form av utpressningssituation, säger säkerhetsexperten Martin Waern.

På söndagen meddelade rikspolischef Anders Thornberg att en särskild utredare ska tillsättas för att göra en genomlysning av den senaste tidens händelser.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.