Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En dold relation mellan två av landets högsta polischefer har uppdagats efter att det har gjorts en polisanmälan – här är en sammanfattning om händelsen på 60 sekunder.

Regeringen positiv till att polisskandalen utreds: ”Förtroende viktigt”

Uppdaterad
Publicerad

Polisen tillsätter en särskild utredare med anledning av den senaste tidens uppgifter rörande högsta polisledningen.

– Jag ska titta på det här förutsättningslöst, säger utredaren Runar Viksten, tidigare ordförande i Försvarsunderrättelsedomstolen.

Statsminister Ulf Kristersson och justitieminister Gunnar Strömmer (M) betonar båda att allmänhetens förtroende för polisen är viktigare än någonsin.

Nyheten kommer efter att Expressen tidigare i veckan avslöjade att polischefen Mats Löfving och Linda Staaf, underrättelsechef på Noa, tidigare haft en relation. År 2021 polisanmäldes Löfving för brott mot Staaf. Anmälan, som gällde grov fridskränkning, olaga förföljelse och ofredande av Linda Staaf, lades ner av åklagare efter två dagar.

Flera anmälningar

Löfving anmäldes även året innan, 2020, för misshandel av Linda Staaf – då av chefen för polisens avdelning för särskilda utredningar. Anmälan om misshandel lades ned av åklagaren, och Staaf har dementerat att hon ska ha blivit utsatt för misshandel.

Kritiken mot polisledningen

En tredje anmälan mot Löfving har framkommit, som enligt uppgift till SVT gällde misstänkt tjänstefel i samband med Mats Löfvings rekrytering av Linda Staaf som underrättelsechef för polisens Nationella operativa avdelning, Noa.

Rikspolischefen: ”Fullständig genomlysning”

Nu tillsätter rikspolischef Anders Thornberg en särskild utredare, Runar Viksten, som ska göra en ”fullständig genomlysning av Polismyndighetens agerande i förhållande till gällande regler och rutiner”. Runar Viksten är bland annat tidigare ordförande i Försvarsunderrättelsedomstolen. Hans utredning ska vara klar i april nästa år.

– Jag ska titta på det här förutsättningslöst och har fått ett väldigt öppet mandat, säger Runar Viksten till nyhetsbyrån TT.

Thornberg säger att myndigheten har genomfört flera åtgärder i ärendena som granskats i media.

Regeringen: Förtroende viktigt

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) välkomnar utredningen.

”Det är centralt att värna allmänhetens förtroende för polisen. Därför är det bra och viktigt att den externa utredningen grundligt reder ut vad som hänt och om rutiner och regler har följts”, skriver han i en kommentar till TT.

Statsminister Ulf Kristersson (M) är också positiv till utredningen och att ”man går till botten med sådana här saker”. Han säger till TT att han har förtroende för Polismyndigheten.

– Vi hade den 60:e dödsskjutningen häromdagen i Sverige, vi har en extrem situation. Förtroendet för polisen har aldrig varit viktigare än det är just nu. Därför är jag mycket mån om att de här sakerna reds ut och klaras ut så att alla känner sig trygga i hur polisen agerar, säger Kristersson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ofta fel person på fel plats” – hör polisforskaren Bo Wennströms kritik mot polisen i klippet. Foto: Johan Nilsson/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiken mot polisledningen

Mer i ämnet