Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin kommer inte fortsätta på sin post. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Gustav Fridolin avgår i förtid

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin meddelar under onsdagen att han inte ställer upp för omval i samband med Miljöpartiets kongress i maj.
– Jag vill ge så mycket tid som möjligt till ett nytt språkrör som ihop med Isabella Lövin kan bygga sitt eget lag inför nästa val, säger Gustav Fridolin.

Enligt Miljöpartiets rotationsprincip får partiets företrädare sitta på ett partiuppdrag högst nio år i följd. Det innebär att Gustav Fridolin senast skulle behöva lämna år 2020. Men under onsdagen skrev Gustav Fridolin på Aftonbladet Debatt att han lämnar sitt uppdrag tidigare. 

Till SVT Nyheter säger han att det känns naturligt att lämna partiet här och nu.

– Vi pratade om det här redan i vintras. Det är det mest naturliga att i den här mandatperioden, ge så mycket tid som möjligt till ett nytt språkrör som ihop med Isabella Lövin kan bygga ett eget lag inför nästa val, säger han till SVT Nyheter.

”Fantastiskt att vara språkrör”

Som språkrör har Gustav Fridolin varit med och tagit Miljöpartiet in i regeringen för första gången. Han själv har haft rollen som utbildningsminister och ansvarat för skolfrågor. Sedan 2011 har han varit Miljöpartiets språkrör. Inledningsvis ihop med Åsa Romson som fick avgå 2016, men nu tillsammans med Isabella Lövin.

– Det har varit fantastiskt att vara språkrör. Och jag är väldigt stolt över att få vara med i det här laget. Därför vill jag ge mitt lag de bästa förutsättningarna när de ska diskutera vem som ska efterträda mig, vilket jag tycker att jag gör på det här sättet, säger han.

Pågående regeringsförhandlingar

Just nu pågår regeringsförhandlingar för fullt, men Gustav Fridolin tror inte det faktum att han lämnar sitt uppdrag i förtid, kommer att påverka Miljöpartiet särskilt.

– Jag tycker att det blir bra att säga det nu, i en period under regeringsförhandlingarna som är relativt odramatisk. Jag kommer fortsätta att tillsammans med Isabella Lövin göra allt jag kan för att miljön ska ha en röst i de rum där man samtalar om nästa regering, säger han.

Kan du se dig själv som riksdagspolitiker inom den närmsta framtiden?

– Vi är inte färdiga med någon regeringsbildning ännu och vi vet inte om Miljöpartiet kommer att sitta i nästa regering. Jag själv planerar inte att fortsätta vara heltidspolitiker framöver. Istället ser jag en framtid där jag kommer att få undervisa och få spendera mer tid med mina barn, säger Gustav Fridolin.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Gustav Fridolin kan beskrivas som barn- och ungdomsstjärnan som fick svårt att klara vuxenkarriären, skriver Mats Knutson. Foto: Henrik Montgomery/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer