Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin säger att han är lättad. Foto: TT

Gustav Fridolin: ”Vi humanister andas ut efter C:s besked om ensamkommande”

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiet säger ja till regeringens förslag om att ge ensamkommande som nekats asyl en ny chans till uppehållstillstånd genom studier. Ett besked som Miljöpartiet ser som en stor seger.

I dag meddelade Centerpartiets partiledare Annie Lööf att man kommer rösta för lagförslaget. Det innebär att det nu finns en riksdagsmajoritet för den nya lagen och 9 000 unga ensamkommande som nekats asyl kan få en ny chans till uppehållstillstånd genom studier.

– Nu är det många människor i Sverige som kan andas ut. Alla vi humanister andas ut, säger Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin.

Så de som inte stöttar förslaget är inte humanister?

– Det här handlar om unga människor som skulle fått stanna om vi inte haft långa handläggningstider. Jag kan inte begripa varför Sverige skulle bli ett bättre land om de skickas tillbaka till ett av världens farligaste länder.

Blir Sverige ett bättre land om de får stanna?

– Ingen kan göra allt. Men vi kan göra det vi kan och bli ett lite bättre land. Vi har kämpat jättehårt för det här och humanismen måste gå före opinionsvindar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.