Visa alla (3)

Jemensamtalen: Överens på flera punkter

Publicerad

Parterna i Jemenkonflikten har kommit överens om flera punkter. Det säger FN:s generalsekreterare António Guterres vid avslutningsceremonin för samtalen i Rimbo norr om Stockholm.
– Samtalen har gett viktiga resultat, säger han.

Enligt Guterres har man kommit fram till eldupphör i viss utsträckning i hamnstaden al-Hudaydah. Han hoppas att det ska leda till att humanitära korridorer nu kan öppnas i landet.

– Det kommer att förbättra levnadsförhållandena för miljoner jemeniter, säger Guterres.

Generalsekreteraren lämnade klimatmötet i Polen för att resa till Sverige och Rimbo, där samtalen om Jemenkriget pågått i Johannesbergs slott sedan förra veckan.

Vid avslutningsceremonin för samtalen tackade Guterres både Jemens regering och Huthirebellerna, samtidigt som han betonade att det fortfarande finns många frågor kvar att lösa.

Wallström: ”En stor dag för Jemen”

Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) riktade ett tack till delegationerna som tagit sig till Sverige. Enligt utrikesministern har samtalen i Rimbo varit konstruktiva och lett till ett ökat förtroende mellan parterna i konflikten.

– Det här är en speciell dag för Jemen, för FN, och för oss här i Sverige säger hon.

Margot Wallström (S) kommenterar fredssamtalen Foto: SVT

Samtalen ska fortsätta

Redan tidigare i veckan berättade FN-medlaren Martin Griffiths att parterna var överens om ett fångutbyte. Vid avslutningsceremonin på torsdagen berättade António Guterres att alla detaljer kring fångutbytet nu är klara.

De har också kommit överens om att träffas igen i slutet av januari 2019, säger António Guterres.

– Det kommer att betyda mycket, inte bara för Jemens befolkning, utan även för mänskligheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer