Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Ungefär alla tjejer i klassen la upp #metoo. Det säger en del om problemet”, säger Edit Larsson från Blackebergs gymnasium. Foto: SVT

Gymnasieelever om #metoo: Nästan alla tjejer i klassen berättade att de varit utsatta

Uppdaterad
Publicerad

Förra höstens metoo-upprop har lett till en intensiv debatt om sexuella trakasserier och våldtäkter.
– Det var en ögonöppnare när i princip varenda tjej man kände la upp #metoo. Man förstod att det var ett större problem än man själv hade trott, säger David Lutto på Blackebergs gymnasium.

I årets NTU, Nationella Trygghetsundersökningen, svarade mer än var tredje ung kvinna mellan 16 och 24 att de hade utsatts för ett sexbrott. Det är en kraftig ökning jämfört med några år tillbaka. 

Om det betyder att fler utsätts för brott i dag eller om medvetenheten och benägenheten att anmäla har ökat visar inte statistiken. Klart är att fler upplever sig utsatta.

– Jag klubbar aldrig utan en killkompis för då trycker killar upp sig mot en. Det funkar inte att säga ifrån. De kommer tillbaka, säger Ella Pertoft.

Lyssna på diskussionen i klippet högst upp i artikeln

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer