Pressträff om coronaviruset och svenska skolan. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Gymnasieskolor och högskolor rekommenderas distansundervisning

Uppdaterad
Publicerad

Alla gymnasier, vuxenutbildningar och universitet rekommenderas av regeringen att införa distansutbildning från och med i morgon onsdag 18 mars. Det meddelade statsminister Stefan Löfven under en presskonferens i dag.

– Det innebär att alla elever från gymnasiet och uppåt inte ska vara i skolan, men studera hemma, säger Löfven.

Regeringen meddelade i dag att man rekommenderar att all undervisning i gymnasieskolor, vuxenutbildningar och universitet ska bedrivas på distans, med motiveringen att berörda studenter inte är i behov av omsorg.

– Det är inte motiverat att stänga grundskolor och förskolor över hela landet. Konsekvenserna av detta riskerar att bli stora, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Även förskolor kan komma att stängas

Att även för- och grundskolor kan komma att stängas framöver är dock inte uteslutet.

– Om vi framöver hamnar i ett läge där grundskolor behöver stängas för att minska smittspridningen, måste samtidigt omsorgen för barn till föräldrar som exempelvis arbetar i sjukvården eller andra livsviktiga yrken säkras, meddelade utbildningsminister Anna Ekström (S).

Regeringen ”blixtbereder” därför en tillfällig lagstiftning för att vara förberedd för en situation där även grundskolor stänger.

– Samhället måste fortsätta fungera – inte minst sjukvården, säger Ekström.

Beskedet: Studiemedel ska betalas ut

En grupp som kan pusta ut efter dagens presskonferens är landets studenter. Den senaste tiden har många oroat sig för huruvida studiemedel och lån kommer att fortsätta betalas ut trots inställd och uppskjuten undervisning.

– Så länge undervisning bedrivs, även på distans, betalas studiemedel ut, konstaterade ministern för högre utbildning, Matilda Ernkrans (S).

Ernkrans förtydligade också att även om distansutbildningar skulle ställas in så kommer högskolestudenter att få behålla redan beviljade studiestöd.

– Regeringen vill självklart att studenter ska kunna känna sig trygga och inte stå utan försörjning om deras undervisning skulle ställas in helt med anledning av coronaviruset, säger Ernkrans.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.