Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Annelie Karlsson från fackförbundet Handels är kritisk mot H&M:s senaste nedskärningar som påverkar butikspersonalen i Sverige. Foto: SVT/Fredrik Sandberg/TT

Facket rasar mot H&M:s nedskärningar: ”Grymt omodernt”

Uppdaterad
Publicerad

Klädjätten H&M vill skära ner på butikspersonalen i Sverige. Nu har företaget börjat skicka ut ”erbjudanden” om minskad arbetstid till över 1 000 anställda, förslag som får facket att rasa.

– Det här är ett sätt som slår undan benen fullständigt för människor som bara vill ha ett jobb för att kunna försörja sig, säger Annelie Karlsson på fackförbundet Handels.

I höstas varslade H&M om att man skulle minska personalstyrkan i 69 butiker över hela landet.

Orsaken bakom nedskärningarna uppges bero på det ansträngda läget för butikshandeln eftersom allt fler handlar på nätet.

Fackförbundet Handelsanställdas förbund riktar skarp kritik mot innehållet i de ”erbjudanden” som skickats ut till de anställda, något som Aftonbladet var först med att rapportera om.

– Det handlar om våra medlemmar, anställda på H&M, som nu fått veta att deras tjänster ska omvandlas till betydligt lägre sysselsättningsgrad. Har du haft en anställning på 32 timmar kanske du erbjuds 18, har du haft en på 22 timmar kanske du erbjuds 9. Man tar bort möjligheten för våra medlemmar att leva på sitt jobb och det är naturligtvis helt orimligt, säger Annelie Karlsson, vice ordförande på Handels.

– Man kan ha varit anställd på H&M i 25-30 år och ändå bli behandlad på det här sättet.

”Grymt omodernt”

Förhandlingar med arbetsgivaren har nu inletts och Annelie Karlsson hoppas på att man tillsammans ska kunna hitta en annan lösning.

– Istället för att erbjuda en uppsägning med turordningsregler så drar man ner timmar för alla. Det är vad vi kallar hyvling. Det är grymt omodernt att hantera de anställda på det här sättet, säger hon.

– Det är några år sedan som en arbetsgivare provade detta. Det finns en dom som gav den arbetsgivaren rätt att göra det, men det hindrar inte oss från att med alla medel påverka beslutsfattarna vad gäller lagstiftningen också.

H&M: ”Konkurrensutsatt marknad”

SVT Nyheter har ställt flera frågor till H&M som svarat via mejl.

”Vi genomför en större omställning inom bolaget för att säkerställa att vi kan möta kundernas ständigt ökande förväntningar och ändrade shoppingbeteenden på en mycket konkurrensutsatt marknad. Det medför bland annat förändringar och anpassningar av vårt butiksnät och kontraktstrukturer för att nämna några exempel. Detta är inte en fråga som har med utdelningsförslaget att göra utan det handlar om hur vi anpassar verksamheten till rådande läge.”

”Det pågår fortfarande förhandlingar och utav respekt för våra butiksmedarbetare kommer vi inte dela med oss av någon ytterligare information om processen.”

Se reaktionerna från fackförbundet Handels i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.