Förra året behövde H&M stänga flera butiker på grund av att den digitala handeln gjort det svårt för butikerna att gå runt. Foto: Fredrik Sandberg/TT

H&M varslar 400 anställda – 69 butiker omfattas

Uppdaterad
Publicerad

Klädjätten H&M kommer skära ned på personal i sina butiker i Sverige. Det uppger fackförbundet Handels till SVT Nyheter. Enligt Handelsanställdas förbund berör varslet 69 butiker med drygt 400 anställda, rapporterar Ekot.

På onsdagsmorgonen kallades anställda i Sverige till möte inför ett kommande varsel, uppger fackförbundet Handels.

Enligt Handelsanställdas förbund berör varslet 69 butiker med drygt 400 anställda, rapporterar Ekot.

– Det är ett omfattande varsel som kan beröra alla H&M:s butiker i Sverige, säger Fritjof Carlsson-Brandt, pressekreterare på Handelsanställdas förbund.

-  Vi vet ännu inget om tidplanen för detta. Många butiker berörs och förhandlingarna sker på lokal nivå, för varje butik, skriver Jens Lindström, ombudsman på Handels, i ett pressemeddelande.

I ett mejl till SVT Nyheter kommenterar H&M uppgifterna så här:

”Vi har tidigare idag informerat våra kollegor i butik om att vi har beslutat att se över vår nuvarande organisationsstruktur och bemanning i våra H&M-butiker i Sverige.” skriver Anna Wittbjer, pressansvarig vid H&M i Norden.

Vidare skriver hon:

”H&M kommer erbjuda en anställning till alla våra medarbetare i butik. I enlighet med svensk lag kommer H&M lämna ett varsel till Arbetsförmedlingen med det uppskattade antalet medarbetare som eventuellt kommer att välja att avsluta sin anställning hos H&M. ”

Senare under onsdagen bekräftar H&M för SVT att man under dagen skickat ett varsel till Arbetsförmedlingen.

Förra året behövde H&M stänga flera butiker på grund av att den digitala handeln gjort det svårt för butikerna att gå runt.  H&M aviserade i september i år att hela koncernen har som mål att sänka kostnaderna med cirka två miljarder kronor om året.

Företaget har cirka 12 000 anställda i Sverige. Och omkring 150 butiker.

Vet du mer? Kontakta SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.