Handlingar som SVT tagit del av visar att departementet diskuterar en uppgörelse med Myndigheten för digital förvaltning, Digg, men ännu inte nått fram till en uppgörelse. Foto: Press

Hack i maskineriet för regeringens hack-satsning – står still sedan i höstas

Uppdaterad
Publicerad

De har arrangerat hackertävlingar och hyllats av ministrar. Men sedan i höstas står regeringens it-satsning Hack for Sweden i praktiken still. Ingen myndighet har velat ta över ansvaret.

Sedan 2016 har en rad svenska myndigheter deltagit i regeringsuppdraget Hack for Sweden, som syftar till att öka användningen av myndigheternas öppna data.

Man har arrangerat flera evenemang, framför allt ett årligt ”hackaton” där it-utvecklare tävlat i att skapa nya tjänster och appar tillsammans med myndigheterna.

Arbetsförmedlingens it-satsningar

Satsningen har fått stöd från många håll. Evenemangen har besökts och hyllats av flera regeringsmedlemmar, inklusive statsminister Stefan Löfven (S) och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S).

Men sedan i höstas står satsningen i praktiken still. Då avslutade Arbetsförmedlingen sitt tvååriga värdskap utan att någon annan tagit över stafettpinnen.

Oviss framtid

– Frågan om vem som ska ta över Hack for Sweden bereds just nu på regeringskansliet, säger ämnesrådet Magnus Enzell på finansdepartementet som själv är adjungerad i projektets styrgrupp.

Handlingar som SVT tagit del av visar att departementet diskuterar en uppgörelse med Myndigheten för digital förvaltning, Digg, men ännu inte nått fram till en uppgörelse.

Även om Digg tar över kan Hack for Swedens huvudevenemang, det stora ”hackatonet” med utvecklare och myndigheter, komma att pausas 2020 för att sedan återuppstå i ny form 2021.

Skulle man inte nå någon uppgörelse är framtiden ännu mer oviss. Hack for Swedens varumärke och logotyp har registrerats av en nystartad ideell förening, som uppger att man gjort det för att skydda det tills en ny värdmyndighet utsetts.

Detta är öppna data

Öppna data betecknas av digitaliseringsmyndigheten Digg som information som finns ”tillgänglig för vem som helst att använda, återanvända och distribuera utan andra villkor än källangivelse och vidarelicensiering”. Det kan handla om ”allt från historiska data om väder och klimat och kommunens budget till tidtabeller för kollektivtrafiken” och datan görs ofta tillgänglig genom så kallade API:er.

Källa: https://www.digg.se/globalassets/2018-31-digitaliseringen-av-det-offentliga-sverige-en-uppfoljning.pdf

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Arbetsförmedlingens it-satsningar

Mer i ämnet