Arbetssökande skulle sköta sina egna uppgifter online. Efter bara fyra dagar fick systemet stoppas. Foto: SVT

Arbetsförmedlingen nödstoppar webbtjänst – sökande fick upp varandras planering

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsförmedlingen har drabbats av ett nytt allvarligt it-fel. Arbetssökande har fått upp planeringsuppgifter för andra arbetssökande, och handläggare har fått del av personuppgifter de inte haft rätt till. Systemet nödstoppades i måndags – bara fyra dagar efter start.

Sedan den 28 maj kan många arbetssökande sköta sina ärenden helt digitalt på Arbetsförmedlingens hemsida. Det gäller de som ska påbörja jobb eller studier inom 90 dagar, och systemet ska avlasta myndighetens vanliga kundtjänst.

Men det har haft ett allvarligt fel. Arbetssökande som skrev in sig i samma sekund kunde få upp varandras planering på skärmen. Det har skett vid 51 tillfällen och totalt har alltså drabbat drygt hundra arbetssökande.

Arbetsförmedlingens it-satsningar

En planering kan till exempel innehålla en uppmaning att söka en viss typ av jobb, men inte personuppgifter om enskilda. Det fick däremot myndighetens handläggare tillgång till – personuppgifter om arbetssökande som de egentligen inte hade rätt att se.

Måste testas

I måndags nödstoppades systemet, vilket betyder att tusentals arbetssökande just nu inte kan använda det. I snitt bedöms det omfatta mellan 10 och 12 procent av de arbetssökande – men antalet ökar i samband med skolavslutningar och examen. Vid nedstängningen var 2 700 arbetssökande inne i systemet.

– Vi har nu gjort en anmälan till Datainspektionen eftersom handläggarna fått tillgång till personuppgifter, säger Johan Gabrielsson, tillförordnad it-chef. Han uppger att man identifierat och åtgärdat felet och hoppas kunna starta systemet igen i kväll eller i morgon.

Det är det andra liknande felet på kort tid. Den första anmäldes den 18 maj men det hann bara påverka några få personer.

Arbetsförmedlingens it-krascher

2016 visade SVT hur Arbetsförmedlingen satsat 100 miljoner på en ny sajt som inte blev av.

2017 fick man böta en kvarts miljon för olagliga inköp av IT-konsulter.

2018 avslöjade SVT att den nya tjänsten Jobskills kunde användas för flyktingspionage.

2019 kom det fram att en ny robot fattat tusentals felaktiga beslut och dessutom bröt mot lagen.

2020 visade en ny SVT-granskning att man man lanserat en ny webbtjänst i strid med sina egna jurister och it-säkerhetsexperter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Arbetsförmedlingens it-satsningar

Mer i ämnet