Hägg: ”Ett feministiskt ställningstagande”

Uppdaterad
Publicerad

Författaren Göran Hägg kritiserade i morse regeringen för att man skickat kvinnliga ministrar för att vinka av Barack Obama, ett uttalande som möttes av en kritikerstorm under dagen.

Det var i nyhetspanelen i morgonens Gomorron Sverige som paneldeltagarna skulle diskutera faktumet att sex kvinnliga ministrar vinkade av den amerikanske presidenten när han lämnade landet på torsdagen.

Författaren och retorikexperten Göran Hägg var skarpt kritisk.

– Det visar hur enormt betydelselöst det här besöket var, att man bara skickade kvinnliga ministrar. Det brukar vara så i sådana lägen, sa han.

– Fyyyy, replikerade Kristina Axén Olin.

Hägg pratade, stod fast vid sin åsikt och kallade presidentbesöket ett prinsessbröllop.

Även Stig Malm, känd för att ha kallat Socialdemokratiska kvinnoförbundet för ”fittstimmet”, höll med Hägg och ansåg det ”löjligt” av regeringen att skicka kvinnliga ministrar.

”Kasta ut åsiktsgubbarna”

Inslaget väckte kritikerstorm i sociala medier.

”Är det inte dags att kasta ut de betydelselösa åsiktsgubbarna ur tv-soffan snart?” skrev författaren Johanne Hildebrandt på Twitter.

”Alltid lika härligt att börja morgonen med två bittra stofiler i Stig Malm och Göran Hägg i @gomorronsverige. Släpp sargen!” skrev Jonas Nyström, pressekreterare i Centerpartiet.

Flera twittrare efterlyste skämskudde och krävde att Hägg slutade i nyhetspanelen.

Skribenten Soraya Hashim skrev i ett öppet brev till Hägg på Nöjesguiden att han ”är rädd för att bli bortglömd” och ville ”visa att du har lite riv kvar i dig”, men gav tipset att nästa gång ”bara hålla käften”.

Hägg: Jag ville provocera

När SVT når Göran Hägg i kväll är han på gott humör trots kritiken och menar att han blivit missförstådd.

– Jag är inte ledsen, jag tycker att det jag sa var ett feministiskt ställningstagande. Hade det varit ett viktigt tillfälle hade inte vilda hästar kunnat hålla Carl Bildt därifrån. Nu när det är oviktigt skickar man kvinnorna och det är taskigt mot dem, säger Göran Hägg.

Han menar att han inte anser att det är oviktigt vad kvinnor gör, men att man skickar kvinnorna bara för att visa att vi är så jämställda, trots att händelsen är rätt oviktig.

– Jag tycker att Obamas besök är ett gigantiskt utrikespolitiskt prinsessbröllop, och det tror jag att de andra också tyckte, och då skickar de ut kvinnorna. Det är antifeministiskt.

Men han medger att han sa så i Gomorron Sverige för att provocera.

– Ja, det är klart, det är roligt att uttrycka det på ett tänkvärt provocerande sätt. Och alla har hört det här i dag så jag har uppenbarligen nått mitt mål!

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.